Home VestiIT i nauka Napravljena baterija za električne automobile koja može da traje dva miliona kilometara

Napravljena baterija za električne automobile koja može da traje dva miliona kilometara

by bifadmin

Kineski gigant za proizvodnju baterija za električne automobile za Teslu i Volkswagen razvio je novu moćnu bateriju koja traje dva miliona kilometara, što bi moglo da predstavlja pravu prekretnicu u automobilskoj industriji.

Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL) spreman je da proizvede bateriju koja ima vek trajanja od 16 godina i dva miliona kilometara, rekao je Zeng Jukun, predsedavajući izvršnog odbora kineskog giganta.

Sadašnje baterije dolaze sa garancijama koje pokrivaju oko 240.000 kilometara i osam godina, prenosi Blumberg.

– Ukoliko neko sada napravi narudžbinu, mi smo spremni za proizvodnju – istakao je Zeng bez otkrivanja da li su neki ugovori potpisani.

Zeng, čija kompanija je najveći proizvođač automobilskih baterija, naveo je da nova energetska jedinica košta oko 10% više od baterija koje se trenutno nalaze u vozilima.

Produžavanje životnog veka je jedan od ključnih napredaka potrebnih za budućnost električnih automobila, zato što bi baterija mogla da se koristi i u drugom vozilu.

To bi značajno umanjilo trošak posedovanja električnog vozila, što bi trebalo pozitivno da utiče na auto-industriju.

Kako je već pisao specijalizovani portal Electrek, Tesla planira da proizvede sopstvenu bateriju trajanja dva miliona kilometara, ali zajedno sa partnerima.

Prošlog meseca, Reuters je izvestio od tome da Tesla radi sa CATL na proizvodnji baterije trajanja dva miliona kilometara i da će je prvo ugrađivati u vozila model 3 proizvedena u Gigafabrici u Šangaju.

Izvor:Ekapija/RTS

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar