Home VestiIT i nauka Nemački start-ap koji pravi leteće taksije ušao u klub jednoroga

Nemački start-ap koji pravi leteće taksije ušao u klub jednoroga

by bifadmin

Start-ap pod imenom Lilium 2015. godine upustio se u neobičan poduhvat – proizvodnju letećih taksi vozila. Pet godina kasnije je, posle priliva od 35 miliona dolara, ušao u klub jednoroga, odnosno kompanija koje “teže” više od milijardu dolara.

Sumu od 35 miliona dolara u ovaj poduhvat uložio je investicioni fond Bejli Giford, jedan od najvećih investitora u kompaniju Tesla. Time je stekao udeo nešto manji od pet odsto u ovoj kompaniji.

Let iznad saobraćajnih gužvi

Lilium planira proizvodnju malih električnih letelica koje bi uzletale i sletale poput helikoptera, što je idealno za prenaseljene gradove u kojima su saobraćajne gužve redovna pojava. Pogon bi im obezbeđivalo 36 električnih motora koji se nalaze u krilima. Ideja je da one budu pristupačne svima a ne samo “igračke za bogataše”.

U oktobru je završena prva faza testiranja prototipa ove letelice. Inženjeri iz Liliuma tvrde da će leteći taksi moći sa jednim punjenjem da prelazi po 300 kilometara.

Vožnja njime od Menhetna do Aerodroma Džon F Kenedi trajala bi šest minuta i koštala 70 dolara. Poređenja radi, običnim, drumskim taksijem ona traje obično između 45 minuta i sat vremena, i košta u osnovi 52 dolara, ali u vreme saobraćajnih gužvi na taj iznos treba dodati još 4,5 dolara. Mnogi građani zato sa nestrpljenjem iščekuju ovakve proizvode na tržištu.

Iz Liliuma poručuju da na njih neće čekati još dugo – leteća taksi vozila mogla bi početi sa radom 2025. godine.

Letelice na električni pogon su inače sve popularnije među investitorima i inovatorima, što dokazuje i novi avion koji su nedavno testirale kompanije Magnix i Aerotec.

Foto: Lilium

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar