Home VestiPolitika i društvo Ova godina mogla bi da bude među najtoplijim u istoriji

Ova godina mogla bi da bude među najtoplijim u istoriji

by bifadmin

Iako su građani Srbije maj proveli uglavnom u dugim rukavima i jaknama, prethodni mesec je na globalnom nivou bio jedan od najtoplijih do sada. Naučnici kažu da bi ova godina mogla biti jedna od najvrelijih od kad postoje merenja.

Prema podacima američke agencije pod nazivom “Nacionalna uprava za okeane i atmosferu”, velika je verovatnoća da će ova godina biti među pet najtoplijih u dosadašnjoj istoriji merenja.

Kako pokazuje izveštaj evropske agencije “Kopernikova služba za praćenje klimatskih promena”, tokom maja zabeležene su veoma visoke temperature za taj period godine. Najveća temperaturna odskakanja zabeležena su u delovima Sibira, gde je bilo za 10 Celzijusa iznad proseka. Neuobičajeno toplo bilo je i na Aljasci i Antarktiku.

Prethodna godina, ako se računa period od juna 2019. do maja 2020., blia je za 0,7 Celzijusa toplija od proseka.

Ovo je, kažu naučnici, posledica globalnog zagrevanja. Rast temperature mogao bi da izazove razne prirodne katastrofe, uključujući ubrzano topljenje leda na Grenlandu i Antarktiku, kao i razorne požare od Australije do Kalifornije. Takođe, očekuje se i veći broj uragana i toplotnih talasa.

Izvor: CNBC

Foto: Caniceus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar