Home VestiPolitika i društvo Plastične kiše padaju i u nezagađenim delovima planete

Plastične kiše padaju i u nezagađenim delovima planete

by bifadmin

Do nedavno su kisele kiše smatrane jednim od štetnijih atmosferskih fenomena, ali sada plastične kiše prete da im preuzmu dominaciju na ovom polju. To su padavine zagađene sitnim česticama plastike, koje mogu imati i boju – najčešće onu kojom je bila ofarbana razgrađena plasitka koju su pokupile.

Prošle godine je utvrđeno da je u okolini američke reke Kolorado sa planina u okruženju padala plastična kiša. Ta plastika naravno nije nakupljena na planinskim vrhovima, već iz mora koje se „davi“ u masi bačenih ambalaža. Mikročestice plastike, ne veće od pet milimetara, vetar uglavnom pokupi iz mora i njegovih isparenja, te ih nosi dalje. Tako plastika završava i na mestima koja su globalno poznata kao čista, odnosno još uvek nezagađena, bar ne toliko da je zagađenje vidljivo golim okom.

Naučna studija sprovedena na zapadu Sjedinjenih Američkih Država pokazala je da na neka od najčistijih mesta na ovom kontinentu svake godine padaju tone ovakve kiše. Četvrtina tih padavina dolazi iz obližnjih gradova a ostatak nanosi vetar. Taj podatak govori da nijedan deo planete nije zaštićen od ovih padavina.

S obzirom na činjenicu da plastika veoma dugo traje, mesta na kojima pada ova kiša ostaju dugo zagađena. Naučnici još nisu otkrili kako će ova pojava uticati na biljni i životinjski svet koji nastanjuje ta mesta.

Izvor: Ecowatch

Foto: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar