Home VestiEkonomija Prvi milijarder među fudbalerima

Prvi milijarder među fudbalerima

by bifadmin

Portugalska fudbalska zvezda, Kristijano Ronaldo postao je prvi milijarder među fudbalerima, piše „Forbs“.
Kristijano Ronaldo, tridesetpetogodišnji napadač „Juventusa“, prošle godine je ostvario bruto prihode od 105 miliona američkih dolara. To mu je obezbedilo četvrto mesto na listi „100 slavnih osoba“ s najvećom zaradom, jedno mesto ispred argentinskog fudbalera Lionela Mesija, koji je zaradio „svega“ 104 miliona dolara. Ispred Ronalda su samo top model Kajli Džener, američki reper Kanje Vest i švajcarski teniser Rodžer Federer.

S tim prihodom, Ronaldo je postao prvi fudbaler koji je tokom kraijere zaradio više od milijardu dolara, tvrdi „Forbs“.
Samo su dvojica sportista pre Ronalda uspela da ostvare zaradu veću od milijardu dolara pre završetka karijere: igrač golfa Tajger Vuds je to uspeo 2009. uz dugogodišnji unosan ugovor sa kompanijom „Najk“, a bokser Flojd Mejveder je granicu prošao 2017. godine, najviše zahvaljujući udelu od prodaje televizijskih prava za njegove mečeve.

Zarada izvan terena

Ronaldo je u svojoj sedamnaestogodišnjoj karijeri zaradio 650 miliona dolara od plata, a ta bi zarada trebalo da dostigne 765 miliona, ako do kraja odradi sadašnji ugovor s Juventusom, koji važi do leta 2022. godine. Jedini sportista koji se po zaradi približio Ronaldu je Lionel Mesi sa zaradom od 605 miliona dolara, kad je u pitanju samo novac koji je zaradio od ugovora s „Barselonom“.
Ronaldova zarada izvan fudbalskog terena zasniva se na njegovoj robnoj marki CR7, vlasništvu hotelskog lanca i mnoštvu sledbenika na društvenim mrežama. U januaru je postao prva osoba s 200 miliona prijatelja na „Instagramu“, a kad se dodaju i oni s „Fejsbuka“ i „Tvitera“, ukupan broj sledbenika dostiže 427 miliona, što ga čini najpopularnijim sportistom na planeti.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar