Home VestiPolitika i društvo Katastar kaže da može, notari kažu da ne mogu

Katastar kaže da može, notari kažu da ne mogu

by bifadmin

Republičko geodetski zavod završio je predlog uredbe prema kojoj će notari biti obavezni da elektronskim putem pribave list nepokretnosti i da javnim beležnicima na taj način onemoguće dosadašnju praksu da po ovaj dokument građane šalju na šaltere RGZ. Ovo jepotvrdio direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković dodajući da je predlog uredbe poslat Ministarstvu pravde.

Trenutna situacija je sledeća – u katastru tvrde da notari elektronskim putem mogu da izvade list nepokretnosti i da je on kao takav validan. Kako tvrde, građani, da bi izvadili list nepokretnosti ne moraju da idu na šalter, već im ovaj dokument mogu obezbediti notari. Notari, međutim, tvrde suprotno.

– Odluka rukovodstva Notarske komore da ovakvi izvodi nisu validni može jako da uspori promet nepokretnosti jer dodatno komplikuje promet i stvara konfuziju kod kupaca i prodavaca praveći mistiku oko dokumenta koji ide u istoriju i potpuno je nepotreban u papirnom obliku za promet nepokretnosti u 21. veku – ocenio je Drašković.

Sa druge strane, predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić rekao je da se njima stranke i ne obraćaju za izdavanje izvoda iz katastra. – Javni beležnik ne može da izdaje izvode iz katastra jer nema propisanih uslova kako da ga overi, u kom formatu da ga izda i kako da ga naplati. Kad Vlada Srbije propiše uslove za izdavanje mi ćemo onda to raditi – rekao je Cvejić.

Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti predviđeno je da se uslovi izdavanja izvoda bliže urede podzakonskim aktom. Takav akt, međutim, još uvek nije donet.

Sada ostaje da se čeka uredba koja je prosleđenja resornom ministarstvu. Nakon njihovog mišljenja i usaglašavanja uredba koja bi obavezala notare da sami pribavljaju list nepokretnosti ide na usvajanje u Vladu.

Zvanični podaci katastra nepokretnosti za celu Srbiju se mogu dobiti i na ovom sajtu.

Izvor: Blic-Kamatica

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar