Home VestiPolitika i društvo Svi moraju da imaju QR kod za Grčku, moguća tolerancija za turiste koji polaze 1. i 2. jula

Svi moraju da imaju QR kod za Grčku, moguća tolerancija za turiste koji polaze 1. i 2. jula

by bifadmin

Direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta) Aleksandar Seničić izjavio je danas će svi turisti koji putuju u Grčku morati da imaju QR kod da bi ušli u tu zemlju, ali da će postojati tolerancija za turističke grupe koje polaze 1. i 2. jula, s obzirom da je formular za dobijanje koda grčka Vlada objavila tek ovog vikenda.

Seničić je za TV Prva rekao da sve turističke agencije u Srbiji već imaju formular za elektronsku prijavu (PLF-Passinger locator form), na osnovu koga se dobija QR kod, a da oni koji žele sami da putuju u Grčku mogu da ga preuzmu sa sajta Vlade Grčke.

Turisti koji putuju u Grčku formular sami treba da popune

„Zbunjujuće je i za nas koji se ovim poslom bavimo, po drugi put, za vreme vikenda, menjaju se uslovi i pravila za ulazak u zemlju. To su uobičajeni podaci, te podatke smo davali na ulazu u Grcku, ovog puta to radimo onlajn. Nemamo mnogo informacija, biće malo problema za ulaz i popunjavanje formulara za 1. i 2. juli ali dobili smo uveravanje da to neće biti problem za prve grupe“, kazao je Seničić.

On je rekao da turisti koji putuju u Grčku formular sami treba da popune, ili da mogu da se obrate agenciji za pomoć, kao i da će za ulazak u Grčku biti dovoljno da QR kod, koji se dobija nakon popunjavanja elektronske prijave, odštampaju ili snime u telefon, i to pokažu na grčkoj granici.

Seničić je rekao da je takve mere za sada uvela samo Grčka, dok za turiste koji putuju na letovanje u Tursku, Tunis ili Egipat nema posebnih protokola osim nasumičnog testiranja na korona virus na granicama.

„Od 15, jula se očekuje da se i to ukine. Ni na jednoj od destinacija na kojoj se nalaze naši turisti nije bio nijedan pozitivan rezultat (na korona virus) niti je bilo koji naš gost u karantinu“, rekao je Seničić komentarišući rezultate nasumičnog testiranja turista na granici.

On je naveo da turisti koji strahuju od zaraze korona virusom mogu da uplate zdravstveno osiguranje koje to pokriva.

Izvor:Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar