Home VestiIT i nauka Zgrada Naučno-tehnološkog parka Niš počinje sa radom u avgustu

Zgrada Naučno-tehnološkog parka Niš počinje sa radom u avgustu

by bifadmin

Izgradnja Naučno tehnološkog parka Niš (NTP Niš) koja je počela novembra 2018. je završena, a u toku je funkcionalno opremanje nameštajem i neophodnom opremom.

Vrednost investicije u izgradnju i opremanje NTP Niš je 12,5 miliona evra, kaže za eKapiju direktor Milan Ranđelović i dodaje da se tokom jula očekuje useljenje članova NTP Niš kako bi u avgustu počeli sa radom u novom objektu na 14.000 m2.

– Zajedno sa investicijom u osnivanje Startap centra Niš, koji će postati deo NTP Niš, i izgradnju Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta ukupna investicija u razvoj inovacionog ekosistema premašuje 20 mil EUR – kaže Ranđelović.

NTP Niš je osnovan sa ciljem pružanja infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti, koja u okviru definisanog prostora pruža infrastrukturne i stručne usluge privrednim društvima, naučno-istraživačkim i inovacionim organizacijama radi njihovog povezivanja i što brže primene novih tehnologija, stvaranja i plasmana novih proizvoda i usluga na tržištu, u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje, a na osnovu primera dobre međunarodne prakse u ovoj oblasti.

Jedna takva ustanova već postoji u Beogradu.

Prijavilo se 35 “stanara”

Investitor u NTP Niš je Republika Srbija, preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok je projektom upravljala Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije. Sredstva za izgradnju obezbeđena su iz kredita Evropske investicione banke, a Grad Niš pružio je administrativnu podršku i finansirao izgradnju nedostajuće i unapređenje postojeće infrastrukture sopstvenim sredstvima, u vrednosti preko milion evra.

U aprilu je raspisan i javni poziv za buduće stanare NTP na koji se javilo 15 tehnološko-razvojnih i 20 startap kompanija. Javni poziv je otvoren stalno i nakon preseka javila se još jedna startap kompanija čiji je postupak ocene prijave u toku.

Među “stanarima” NTP Niš su i Istraživačko-razvojni centar Sentronis koji razvija i proizvodi instrumente visoke tehnologije za merenje magnetnih polja i električnih struja, a poznati su i po proizvodnji najboljeg 3D teslametra u svetu, zatim VERIEST i VTOOL koji se već desetak godina bave dizajnom i razvojem čipova.

– Iz sveta gejminga tu je Webelix koga podržava Google kroz svoj accelerator program kao jednu od 10 kompanija iz Evrope i gejming studio Sozap čija igra za mobilne telefone Armed Heist ima preko 10 miliona aktivnih igrača širom sveta. Jedan od projekata koji će se razvijati u NTP Niš je i RoboShepherd – prototip robota – pastira koji će umesto ljudi moći da izvodi stoku na ispašu. Ovaj inovativni projekat je rezultat saradnje kompanije Comin-Computer Engineering i Mašinskog fakulteta u Nišu – priča Ranđelović.

Članovi NTP Niš locirani na prvom spratu su i startap kompanije iz najrazličitijih oblasti sa ogromnim potencijalom.

Izvor: eKapija

Foto: Naučno tehnološki park Niš

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar