Home TekstoviB&F Plus Prve kompanije-stanari u NTP Beograd: Kućni savet za tehnološku revoluciju

Prve kompanije-stanari u NTP Beograd: Kućni savet za tehnološku revoluciju

by bifadmin

Put od kancelarije do kancelarije šest kompanija koje su prve potpisale ugovor o članstvu u Naučno-tehnološkom parku Beograd, vodi u različite svetove informacionih, prehrambenih i tehnologija za energetsku efikasnost. Ovi nesvakidašnji stanari, osim što dele strast prema inovacijama, uvereni su da kada ste u društvu onih koji se razumeju i međusobno podstiču – i zajednička kafa može pomeriti planetu u budućnost.

Po čemu se kafa u Naučno tehnološkom parku Beograd može razlikovati od ostalih u gradu? Po tome što kada postoje uslovi za svakodnevnu razmenu ideja, i dobra kafa je dodatani podsticaj u kreiranju inovacija. Nasuprot uobičajenom stereotipu o genijalnom a usamljenom pronalazaču, razvoj jednog inovacionog projekta ne može nalikovati izolovanom ostrvu. Njegov uspeh zahteva podršku različitih aktera, počev od podsticajnih državnih mera, fiskalne i finansijske pomoći, do poslovne saradnje sa drugim inovativnim firmama i naučnim institucijama, objašnjava Marčelo Siraguza, direktor kompanije Megabile Solutions, prednosti koje za inovativno preduzeće ima poslovanje u sastavu tehnološkog parka.

Ova kompanija je jedna od najmlađih po radnom stažu među šest viskotehnoloških preduzeća koja su prošlog meseca prva potpisala ugovor o članstvu u NTP Beograd, ali raspolaže velikim iskustvom kao ćerka –firma italijanske kompanije Mediawave, koja već više od 15 godina kreira inovativna IT rešenja za digitalizaciju javne uprave – od državne administracije, preko zdravstvenih ustanova, do institucija u oblasti kulture.

„Naš cilj jeste da pojednostavimo život pojedinca, kao i da ostvarimo ujednačenost i centralizaciju podataka kojima se može pristupiti i putem mobilnih uređaja“, pojašnjava Siraguza i dodaje da je komercijalna saradnja sa naučnim institucijama od odlučujuće važnosti. „Ako, recimo, želimo da ponudimo proizvod za zdrastvene ustanove, za logistiku kretanja vozila u gradu ili za praćenje i kontrolu proizvodnje u poljoprivredi, naučna saznanja, analize i evaluacije u velikoj meri dobijaju na značaju“. Saradnja sa fakultetima uz podršku NTP Beograd mogu da pojednostave i potragu za odgovarajućim kadrom u različitim oblastima, budući da su za razvoj savremene IT kompanije, osim inženjera, potrebni i stručnjaci iz drugih delatnosti, poput organizacije ili prodaje, ističe Siraguza.

Mogućnost da do kraja godine značajnije uvećaju broj zaposlenih najavljuje i Ana Stojanović, Head of Talent u švajcarskoj IT kompaniji InterVenture, koja se bavi razvojem softverskih rešenja za različite industrije kroz inostrana partnerstva. Trenutno, unutar kompanijskog Own Team modela radi 30 programera za internacionalne softverske firme, uglavnom iz Švajcarske, Nemačke i Amerike, kojima je za efikasan rast potrebno još kvalifikovanih inženjera, budući da su oni deficitarni i na najrazvijenijim tržištima.

„Sarađujemo sa IT firmama koje imaju zahtevne proizvode i servise tako što širimo njihov razvojni tim, na primer u Berlinu, Čikagu ili Cirihu, našim timom koji zajednički formiramo u Beogradu“, navodi naša sagovornica. „Kao rezultat, klijenti dobijaju svoje beogradsko razvojno odeljenje koje će doprineti njihovom efikasnom rastu, a naši programeri priliku da imaju iste uslove rada i mogućnosti ličnog i profesionalnog razvoja kao i inženjeri u inostranstvu“.

Poslovanje u okruženju kakvo nudi NTP Beograd predstavlja dodatnu garanciju inostranim partnerima u pogledu inovativnog i kvalitetnog razvoja rešenja, a deljenje znanja, iskustava i umrežavanje sa kompanijama koje su u istom prostoru značajno može unaprediti i naučnu i poslovnu zajednicu, ocenjuje Stojanović i napominje: „Pošto razvijamo naša rešenja na skoro svim programskim jezicima, želimo da aktivno učestvujemo u edukaciji o primeni različitih tehnologija, a posebno nam je stalo da intenziviramo praksu za apsolvente tehničkih fakulteta, kako bi mladim talentima pružili priliku da savladaju i praktična znanja i na vreme steknu realnu sliku o radu u profesionalnom IT okruženju“.

Razmena resursa

Isključivo za inostrane firme radi i kompanija Manage IT out, a dugogodišnje internacionalno iskustvo u IT oblasti vlasnika i osnivača kompanije, opredelilo ju je za pružanje autsorsing usluga u oblasti IT menadžmenta, kao i IT održavanja i podrške. Inovativni pristup ogleda se u dizajniranju IT arhitekture i menadžmenta sistema koji obuhvataju upravljanje dokumentima, odnosima sa klijentima i resursima kompanije, objašnjava zamenica direktora Dragana Stojanović Beširević.

Kroz IT podršku svojim najvažnijim klijentima – UCMS group i TranslateMedia, kompanija pokriva tržišta centralne i istočne Evrope, Velike Britanije, SAD i Kine, uz očekivanja da će među novim klijentima biti i domaćih preduzeća koja će prepoznati koliki značaj za njihovu osnovnu delatnost ima moderno upravljanje IT sistemima, koje zahteva ekspertizu u oblasti IT rešenja, sigurnosnih procedura i standardizacije.

„Osim tehničkih uslova koje pruža ovako moderno izgrađen objekat, osnovna prednost članstva u NTP-u je mogućnost umrežavanja i saradnje sa sličnim kompanijama, tako što možemo koristiti njihovo znanje i resurse, a za uzvrat njima i njihovim klijentima ponuditi naše usluge. S druge strane, saradnja sa naučnim institucijama je posebno važna kada klijenti imaju specifične zahteve u pogledu nekih inovativnih IT rešenja ili programa“, kaže Dragana Stojanović Beširević i dodaje da NTP nudi veoma dobre resurse i reference za pronalaženje odgovarajućih kadrova, ali i mogućnost da kompanija stekne nove klijente, preko preporuka drugih članica NTP-a.

Slična očekivanja ima i preduzeće Tehna automatizacija, koje u partnerstvu sa kompanijom Rockwell Automation Allen-Bradley, razvija rešenja u oblasti industrijske automatizacije kroz koncept „Industry 4.0.“ za pametne fabrike, koji podrazumeva visok stepen integracije između softvera u proizvodnji i poslovnog softvera. „Suština ovog koncepta je prikupljanje svih relevantnih podataka iz procesa proizvodnje i njihova sprega sa informacionom platformom na nivou menadžmenta kompanije, kako bi se povećala efikasnost proizvodnje, bolje kontrolisali troškovi i umanjili zastoji“, objašnjava direktor kompanije Daniel Žurma i napominje da je u sistem moguće integrisati internu komunikaciju mobilnim telefonima, kao i povezivanje više proizvodnih lokacija putem interneta, uz visoke sigurnosne standarde i zaštitu od spoljnih upada.

Ovakvi projekti zahtevaju znanja iz oblasti elektrotehnike, automatizacije i informacionih tehnologija, pa time i saradnju sa velikim brojem domaćih kompanija koje posluju u tim oblastima, kao i sa naučnom zajednicom, tim pre što je Tehna automatizacija, kao mlada kompanija, posebno fokusirana na discipline koje joj nedostaju ili ih još nije dovoljno razvila, napominje naš sagovornik.

„Svaka kompanija koja se bavi projektovanjem i integracijom informacionih tehnologija za nas je potencijalni partner. Istovremeno, veoma nam je bitna saradnja sa naučnom zajednicom, s obzirom da se bavimo izuzetno novim tehnologijama u čijoj primeni još nema velikog iskustva“, ističe Žurma i dodaje da su im u pogledu budućeg zapošljavanja najpotrebniji kadrovi iz oblasti informacionih tehnologija, mehatronike i elektrotehnike-automatike.

Primenjena nauka

Mogućnosti umrežavanja u NTP Beograd od izuzetnog su značaja i za preduzeće INFOhome, iako iza sebe ima više od 20 godina iskustva u razvoju i primeni računarskih komunikacija, pre svega u građevinarstvu. Ova kompanija, koju je osnovala grupa istraživača Laboratorije za računarsku tehniku Nuklearnog instituta u Vinči, postala je posebno prepoznatljiva na domaćem tržištu kao pionir u razvoju strukturnog kablovskog sistema (SKS) i prvog domaćeg proizvoda u ovoj oblasti – ICOM®, koji poseduje sertifikat RATEL-a, sa brojnim referencama poput naselja „Stepa Stepanović“, bloka „Central garden“ u Dalmatinskoj, zgrade NBS na Slaviji, Hotela „Metropol“, kompanije NELT… U ponudi opreme za gradnju pametnih domova i data centara, od nedavno je i najnoviji proizvod u oblasti sigurnosti – FERMO, čiji se značajniji plasman očekuje tokom ove godine, zahvaljujući pokretanju sopstvene proizvodnje, najavljuje direktor INFOhome, Krum Ivanov.

Osim naprednih tehničkih mogućnosti za komunikaciju, prezentaciju i promociju, naš sagovornik kaže da od poslovanja u NTP Beograd očekuje i neposredan kontakt sa državnim organima zaduženim za razvoj i finansijsku podršku, saradnju sa drugim kompanijama, uključujući i mogućnost zajedničkog razvoja i plasmana proizvoda, kao i saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama i lakšu dostupnost odgovarajućih kadrova.

„Za razvoj prototipa novih proizvoda, neophodna su domaća rešenja u oblasti elektronike, mašinstva i softvera, pa time i saradnja sa referentnim naučnim ustanovama kako bi se dostigao visok kvalitet“, ističe Ivanov i precizira: „U tom smislu, za nas bi bili značajni ugovori o poslovno – tehničkoj saradnji sa institucijama kao što su Institut Mihajlo Pupin, Elektrotehnički, Mašinski, Matematički fakultet, kao i Fakultet organizacionih nauka, pri čemu bismo sa FON-om i PMF-om radili na razvoju softvera, a sa ETF-om i Mašinskim na razvoju elektronskih i mašinskih komponenti“.

Još jedna kompanija-stanar sa dugim poslovnim stažom, Desing, već više od dve decenije posluje na radost sladokusaca, budući da se bavi razvojem i proizvodnjom voćnih preparacija za industriju sladoleda, pekarsku, konditorsku i industriju bezalkoholnih napitaka, kao i za HoReCa sektor. „Inovacije su osnovni pokretač razvoja i rasta naše kompanije“, ističe Ana Popović, Project Manager u ovom porodičnom preduzeću koje sarađuje sa multinacionalnim kompanijama kao što su McDonald’s, Nestle, Coca Cola, CSM i sa lokalnim i regionalnim vodećim proizvođačima iz pomenutih industrija, među kojima su i Frikom, Ledo, Jaffa, Bambi i drugi.

„Trenutno radimo na usavršavanju tehnologije difuznog sušenja voća u hermetičkim komorama kondenzacionim toplotnim pumpama, uz podršku domaćeg proizvođača opreme ove vrste. Prilikom sušenja voća koristimo obnovljive izvore energije, a sušenje se odvija na niskim temperaturama do 40°C. Na taj način uspevamo da sačuvamo osnovne nutritivne sastojke voća, pri čemu ne dolazi do degradacije šećera, aroma i boja i što je najbitnije, omogućava nam da sačuvamo labilne komponente kao što su vitamini“, navodi Popović primer zašto im je za poslovanje bitno da u ambijentu kakav pruža NTP Beograd uspostave svoj aplikacioni centar i razvojnu laboratoriju i razmenjuju informacije sa drugim inovativnim kompanijama.

Ipak, najveću korist očekuju od još intenzivnijeg povezivanja sa naučnim i obrazovnim institucijama, budući da Desing već ima dugogodišnju saradnju sa njima, posebno sa beogradskim Poljopriverdnim fakultetom i Univerzitetom u Gentu, u Belgiji. „Svesni smo da je najzahtevniji poduhvat svake kompanije da nova akadamska znanja pronađu pravi put do privrede“, ističe Popović i dodaje da među prednostima vide i olakšan pristup odgovarajućim kadrovima, od kojih su im najpotrebniji stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, hemije i ekonomije.

 
april 2016, broj 126.

Pročitajte i ovo...