Home VestiPolitika i društvo Afrika: Naučnici ispituju uticaj „narodnih lekova“ na lečenje Kovida-19

Afrika: Naučnici ispituju uticaj „narodnih lekova“ na lečenje Kovida-19

by bifadmin

Dok farmaceutske kuće ubrzano rade na novim lekovima za Kovid-19, u Africi je formiran komitet koji će državama pružati podršku u istraživanju primene tradicionalnih lekova na ovu bolest. 

Prema pisanju BBC-a, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Afrički centar za kontrolu bolesti (ACKB) formirali su komitet koji će davati savete i pružati podršku u istraživanju primene tradicionalnih lekova na lečenje Kovida-19.

Stručnjaci iz ovog tela će nuditi savetodavne usluge afričkim zemljama koje žele da koriste “narodnu medicinu” u borbi sa ovim virusom. ACKB će takođe pružati podršku kliničkim testiranjima tradicionalnih lekova i usklađivanju njihove upotrebe sa međunarodnim standardima.

Komitet je inače osnovan zato što sve veći broj afričkih država nade polaže u “narodne lekove”, koji još uvek nisu ispitani. Primera radi, na Madagaskaru se za lečenje Kovida koristi i jedan biljni lek, na bazi pelina (artemisia) i brojnih lekovitih trava. Međutim, Nigerija je izdala zvanično saopštenje da je testirala ovaj lek i da nije otkrila nijedan dokaz o njegovoj efikasnosti.

Foto: mohamed_hassan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar