Home VestiPolitika i društvo Belgijancima je sada dozvoljeno da vide 15 osoba nedeljno zbog korone

Belgijancima je sada dozvoljeno da vide 15 osoba nedeljno zbog korone

by bifadmin

Belgijska premijerka Sofi Vilmes objavila je da se u toj zemlji od subote zaoštravaju mere zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, sa obaveznim nošenjem maske na svakom mestu gde je velika frekvencija kao što su pijace, trgovačke ulice, hoteli restorani i kafići.

Maske su već bile obavezne od 11. jula u javnom saobraćaju, prodavnicama, bioskopima, verskim objektima, muzejima i bibliotekama.

Lokalne vlasti će odrediti koja su to mesta sa velikom frekvencijom gde će biti obavezno nošenje maski.

Kada je reč o hotelima, kafeima i restoranima, maske neće biti obavezne za stolom, ali gosti će morati da daju imejl adresu ili broj telefona da bi mogli da se prate u slučaju zaraze.

“Treba da smo u stanju da nabrojimo osobe koje smo videli tokom nedelje”, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Belgijancima je sada dozvoljeno da vide 15 osoba nedeljno, ali taj broj od 15 nije definitivan i od ponašanja svakog pojedinca će zavisiti da li će se zadržati, dodala je premijerka.

Predviđa se da će  aktivnost biti nastavljena od 1. septembra

“Objava o zaoštravanju pravila je udar na naš moral, ali više volimo da preduzmemo mere danas nego da žalimo sutra”, istakla je premijerka Vilmes.

Ona je rekla i da još ne mogu da se otvore sajmovi i saloni, a predviđa se da će ta aktivnost biti nastavljena od 1. septembra, uz strogo praćenje.

Noćne prodavnice će morati da se zatvaraju u 22 časa da bi se izbeglo riskantno okupljanje, jer su ranije primećene teškoće oko tih prodavnica.

Vilmes je rekla da nove cifre zaraze ne treba da uplaše ljude, ali da treba da budu vrlo ozbiljno shvaćene.

U Belgiji je broj novozaraženih u periodu od 13. do 19. jula porastao 91 odsto sa prosečno 193 slučaja novozaraženih dnevno, u odnosu na 101 slučaj prethodne nedelje.

Do danas je u zemlji zabeleženo 64.627 zaraženih od koronavirusa i 9.808 umrlih.

Sa 846 umrlih na milion stanovnika, Belgija je jedna od zemalja sa najvećim brojem umrlih od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar