Home VestiPolitika i društvo Bogati traže uvođenje većih poreza zbog pandemije

Bogati traže uvođenje većih poreza zbog pandemije

by bifadmin

Grupa od 83 milionera zatražila je danas uvođenje većih poreza za najbogatije i to „odmah“ i „trajno“ kako bi se doprinelo oporavku posle krize izazvane pandemijom koronavirusa.

– Dok Covid-19 pogađa svet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlečenju sveta – piše u otvorenom pismu koje su između ostalih potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda Ben & Džeris (Ben & Jerry’s) Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis (Richard Curtis).

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se „vlade da povećaju poreze za ljude poput njih“ i to „odmah i trajno“.

– Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odeljenjima intenzivne nege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu ‘od vrata do vrata’ – piše na sajtu grupe „Milioneri za čovečanstvo“.

Međutim, kako dodaju, oni „imaju mnogo novca“, a „novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina“ za oporavak od krize čije posledice će „trajati decenijama“ i mogle bi da „gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo“.

Godinama traže povećanje poreza

– Problemi koje je Kovid-19 prouzrokovao i otkrio, ne mogu da se reše dobročinstvom bez obzira koliko ono bilo velikodušno. Šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje“ kako bi se „adekvatno finansirali naši zdravstveni sistemi, škole i bezbednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas – navodi se u pismu.

Pandemija koronavirusa izazvala je istorijsku recesiju širom sveta, zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema OECD-u, pad svetskog BDP-a trebalo bi da dostigne najmanje 6% ove godine, a 7,6% u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje 2021. godine bio 5,2% bez novog talasa korona virusa i 2,8% ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Voren Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

Izvor:Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar