Home Promo Da li ćemo ipak tokom ovog leta raditi u klimatizovanim prostorima, bez bojazni od širenja COVID-19 kroz vazduh?

Da li ćemo ipak tokom ovog leta raditi u klimatizovanim prostorima, bez bojazni od širenja COVID-19 kroz vazduh?

by bifadmin

Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje virusa COVID-19 i ostalih virusa kroz centralne klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Sa toplim danima, stigle su i nove informacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se pojavljuju dokazi o širenju koronavirusa vazduhom. Iz tog razloga sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima jer, zbog načina na koji funkcioniše, ona može preneti čestice virusa iz jednih prostorija objekta u druge. Takođe, povećana brzina strujanja vazduha u kanalima za klimatizaciju podiže prašinu i vraća u vazduh virus koji je pao na podlogu.

Revolucionarno rešenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor.

Ovo rešenje jednostavno se nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom kao što su:
bolnice, poput Kliničkog centra Srbije, Vojnomedicinske akademije, Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, Kliničkog centra Niš, Kliničkog centra Vojvodine i drugih;

poslovno-stambeni objekti;
hoteli, poput hotela Crowne Plaza, Hyatt Regency ili hotela Metropol;

sportske sale;

tržni centri kakvi su Delta City, Ušće, BIG Shopping Center, ADA Mall i slični
i svuda gde se virusi i bakterije vazduhom iz jednog sektora mogu putem centralizovanih klimatizacionih kanala preneti u druge sektore objekta i na taj način zaraziti ljude.

Ovaj inovativan proizvod prepoznat je i podržan od strane Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije, u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, „Budi i ti heroj“, a za koje je preduzeće Propokan

Pro d.o.o. dobilo priznanje od strane ovog ministarstva. Svoje inovativno rešenje ova grupa naših stručnjaka stavila na raspolaganje Republici Srbiji za vreme krize izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Usled učestalih pandemija i novonastalih bioloških rizika po zdravlje i život ljudi, kao i najava naučnika o pandemiji novog mutiranog virusa, naši stručnjaci prepoznali su značaj rešenja koje će pomoći ljudima da izbegnu ovaj način zaražavanja i odlučili da svoje znanje i napore usmere na rešavanje problema sa kojim smo suočeni.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar