Home VestiIT i nauka U pripremi 6G mreža

U pripremi 6G mreža

by bifadmin

Samsung je objavio da ove godine započinje razvoj 6G mreže. Nova tehnologija značajno će se oslanjati na veštačku inteligenciju. Stručnjaci ove kompanije predviđaju da će 6G biti komercijalizovana oko 2028. godine.

Iako je 5G tehnologija još uvek početnik na širem tržištu, u kompaniji Samsung smatraju da je već sada trenutak za razvoj nove generacije mobilne mreže.

Samsung je juče objavio saopštenje u kome se kaže da ove godine započinje istraživanja na razvoju 6G mreže. Cilj je da nova tehnologija bude komercijalizovana oko 2028. godine, a u širokoj upotrebi do 2030. godine.

Protok podataka brži 50 puta

Nova tehnologija bi trebalo da obezbedi 50 puta veću brzinu protoka podataka u odnosu na 5G mrežu. To će zahtevati drugačije dizajniranje mreže, kako bi se prevazišla ograničenja u obradi podataka na mobilnim telefonima.

Takođe, neophodno je da se od samog početka radi na razvoju veštačke inteligencije, koja će imati značajnu ulogu u primeni nove tehnologije. Njen najvažniji zadatak će biti da obezbedi sigurnost same mreže i bezbednost u razmeni podataka.

Da nije prerarano za razvoj nove generacije mobilne mreže potvrđuje i najava Međunarodne telekomunikacione unije UN. U ovoj instituciji, koja je nadležna za utvrđivanje standarda koje moraju da ispune mobilne mreže, potvrdili su da će rad na standardima za 6G započeti naredne godine.

Što brža tehnologija, to kraće vreme za standarde

U Samsungu očekuju da vreme koje je potrebno za definisanje novih standarda – bez kojih sama tehnologija ne može da uđe u upotrebu – neće omesti njihove planove u pogledu komercijalizacije. Niame, primetno je da sa sa svakom novom generacijom mobilnih mreža, to vreme znatno skraćuje.

U slučaju 3G mreže za to je bilo je potrebno petnaest godina, a za primenu 5G skoro dvostruko manje – osam godiina, dok se za 6G očekuje da će taj rok biti još kraći.

Foto: tejasp, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar