Home VestiIT i nauka Rastu britanske inflacije doprinele i više cene konzola za igrice

Rastu britanske inflacije doprinele i više cene konzola za igrice

by bifadmin

Prošlog meseca je neočekivano povećana inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu i to, ponajviše, zahvaljujući rastu cena konzola za kompjuterske igrice tokom trajanja karantinskih mera.

Britanska inflacija je u junu iznosila 0,6 odsto, što samo po sebi nije preterano zanimljiva informacija. Međutim, postaje interesantnija ako se sagledaju razlozi za ukupni rast cena.

Kao prvo, u ovoj zemlji tada nije bilo tradicionalnih letnjih rasprodaja odeće, koje su poznate po velikom snižavanju cena. Drugo, ljudi su sedeli kod kuće i morali da smisle način za popunjavanje slobodnog vremena, što je rezultovalo skokom potražnje za kompjuterskim igricama. Međutim, kako je ta tražnja rasla svuda u svetu, javio se deficit konzola za igranje igrica, a samim tim je i njihova cena porasla.

Još u maju je Nintendo, japanski gigant u proizvodnji alata za gejming industriju, prijavio rast profita za prvi kvartal ove godine. Tada je još mali broj zemalja sprovodio karantinske mere, pa se očekuje da će brojke za drugi kvartal, kada je širom planete kretanje bilo ograničeno, biti još veće.

Da podsetimo, juče su objavljeni podaci i o inflatornim kretanjima u Srbiji, koja su u junu iznosila 1,6 odsto.

Izvor: CNBC

Foto: superanton, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar