Home Vesti Da li znate gde se nalazi najstarija astronomska opservatorija?

Da li znate gde se nalazi najstarija astronomska opservatorija?

by bifadmin

Dok nekoliko raketa trenutno putuje ka Marsu, mi se podsećamo najstarije astronomske građevine koja se nalazi u Egiptu i stara je 7.000 godina. Ona je napravljena od velikih kamenih blokova poređanih u krug i svojevremeno je služila za praćenje letnjeg solisticija i utvrđivanje početka sezone monsuna.

Ova “opservatorija” zapravo spada u megalite – monumentalne kamene strukture načinjene od ogromnih komada stenja. U Evropi ima oko 35.000 megalita, od kojih je najpoznatiji Stounhendž. Većina njih je stara između 6.500 i 4.500 godina.

Međutim, egipatsko nalazište poznato pod imenom Nabta Playa – po basenu u Nubijskoj pustinji u kojem se nalazi – staro je čak 7.500 godina. Naučnici misle da je u pitanju prva astronomska opservatorija na planeti, budući da je megalit građen za utvrđivanje letnjeg solisticija (najduže obdanice u godini) i početka sezone monsuna, piše Discover Magazine.

Ali zašto su preci današnjih Egipćanja morali da prognoziraju dolazak monsuna?

Pre više od 10.000 godina, klima u Severnoj Africi se veoma promenila. Od hladnog i suvog vremena lokalno stanovništvo je moralo da se navikne na topliju klimu sa monsunima. Monsunske padavine bi, bar na kratko, pustinjske predele učinile prijatnijim mestom za život budući da su vodom ispunjavale pukotine u tlu. Tako su nastajala sezonska jezera, odnosno oaze.

Lokalno stanovništvo počelo je da menja svoj nomadski način života i da pripitomljuje floru i faunu. Uzgoj stoke postao je glavna delatnost u predelu Nabta Playe. Upravo pomenute oaze omogućavale su razvoj uzgoja stoke, kojoj je, da bi preživela, bila potrebna voda.

Međutim da bi znali kada će i gde biti privremenih jezera, Egipćani su morali pratiti “vremensku prognozu”. Drugim rečima, pamtili bi gde se nalaze pukotine, a nadolazak padavina predviđali su pomoću ove “astronomske opservatorije”.

Foto: Raymbetz, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar