Home VestiEkonomija EU se konačno dogovorila oko „korona“ budžeta

EU se konačno dogovorila oko „korona“ budžeta

by bifadmin

Nakon petodnevnih maratonskih pregovora i nesuglasica, EU lideri su se končano dogovorili o paketu za oporavak od pandemije. Ukupna sredstva u paketu iznose 1.824 milijarde evra.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišenjem zajedničkom budžetu i fondu za oporavak. Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde evra, od čega se 1.074 milijarde nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine. Fond za oporavak EU iznosi 750 milijardi evra, a čine ga 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Ovaj fond će biti finasiran zajedničkim zaduživanjem EU na svetskim tržištima kapitala, a rok za otplatu pozajmice je kraj 2058 godine. EU lideri su do dogovora došli posle maratonskih pregovora koji su ušli u peti dan. U pitanju je jedan od najdužih samita u istoriji EU.

Pretpristupna pomoć za Srbiju

Konačni dogovor predvideo je i raspodelu sredstava iz budžeta po oblastima:  Kohezioni fond za koji je izdvojena najveća suma od 322 milijarde evra, Fond za obnovljive izvore i zivotnu sredinu (240 milijardi evra), Jedinstveno tržište inovacija i digitalizacije (132,7 milijardi evra), fond za Migracije i upravljanje granicama (22,6 milijarde evra), Odbrana i bezbednost (13,1 miljardi evra), Javna adminstracija (73,1 milijarde evra ) i fond za Susedstvo i svet (98,4 milijarde evra).

U okviru fonda za Susedstvo i svet nalazi se i instrument pretpristupne pomoći za Srbiju u druge zemlje u procesu evroinetgarcija, za koji je u narednih sedam godina namenjeno 12,5 milijardi evra.

U prethodno budžetskom periodu za IPA fondove je bilo izdvojeno 11,7 milijrdi evra.

Budžet fokusiran na klimatske ciljeve

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su se „teški pregovori u teška vremena“ završili dobro za svih EU 27 članica i naorod Evrope. „Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornot, solidranost, kao i veru u zajednićku budućnost“, poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom „prvi put u istoriji EU“ budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije Kovid-19 koja je odnela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

Izvor: Tanjug

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar