Home VestiEkonomija Povoljniji dinarski krediti u okviru Garantne šeme

Povoljniji dinarski krediti u okviru Garantne šeme

by bifadmin

Prema jučerašnjoj odluci NBS, dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru Garantne šeme od sada će biti povoljniji.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je Odluku o dopuni Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike.

Ovom odlukom omogućava se da dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru Garantne šeme (u skladu sa Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2) budu još povoljniji.

NBS će bankama koje klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po nižim kamatnim stopama od maksimalne stope iz Uredbe plaćati tzv. stopu remuneracije po kamatnoj stopi koja je za 0,50 p.p viša od standardne stope remuneracije (koja se plaća na iznos izdvojene obavezne rezerve u dinarima i koja trenutno iznosi 0,10%).

Uslov da bi banke imale pravo na ovu „povlašćenu“ stopu remuneracije jeste da svojim klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,50 p.p. niža od maksimalne kamatne stope propisane Uredbom za kredite odobrene u dinarima (1M BELIBOR+2,5 p.p.).

Na ovaj način, Narodna banka Srbije će bankama nadomestiti smanjenje kamatne stope na dinarske kredite u okviru Garantne šeme u iznosu od 0,50 p.p, a banke će, u skladu sa svojim poslovnim politikama, moći da ih odobravaju i po povoljnijim uslovima.

Da podsetimo, pre toga NBS je otvorila prostor i za smanjenje učešća u kreditima za kupovinu prvog stana.

Izvor: NBS

Foto: www_slon_pics, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar