Home VestiEkonomija Hrvatska i Bugarska pokrenule postupak uvođenja evra

Hrvatska i Bugarska pokrenule postupak uvođenja evra

by bifadmin

Ako sve bude išlo po planu, evro bi već od 1. januara 2023. godine mogao postati hrvatska i bugarska zvanična valuta.

Naime, Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da su na zahtev hrvatskih vlasti institucije EU odlučile da uključe hrvatsku kunu u tzv. Exchange Rate Mehcanisam (ERM 2), što je svojevrsna valutna čekaonica za evro.

Nakon konsultacija Komisije, Ekonomskog i Finansijskog komiteta, odlučeno je da srednji kurs kune za evro bude 7,53450 kuna.

U odnosu na taj kurs, a sve dok evro ne bude zvanična valuta, biće dopušten pad ili rast kursa kune od najviše 15 odsto, piše Jutarnji list.

Ovo takođe znači i da će Evropska centralna banka sprovesti superviziju rada hrvatskih banaka.

I Bugarska “na čekanju”

Bugarska je takođe “na čekanju” za uvođenje evra. Ova zemlja je primljena u EU 2007. godine, gde se i dalje smatra jednom od najsiromašnijih članica.

Međutim, ERM 2 mehanizam je sada prihvatio zahtev Bugarske za pokretanje uvođenja nove valute, i odredio vrednost da vrednost evra bude 1,9 leva.

Ipak, to se neće desiti preko noći. Potrebno je da prođu bar dve godine pred započinjanje praktičnih priprema za pristup monetarnoj uniji. Posle ovog perioda, dvema zemljama biće potrebno bar još godinu dana za pripremu za uvođenje evra. To znači da Hrvatska i Bugarska novu valutu mogu dobiti tek 2023. godine. Za to vreme moraće da vode odgovornu ekonomsku politiku, da ispune uslove za članstvo ali i da imaju stabilan kurs.

Ovo je inače prvi pokušaj proširenja evrozone u poslednjih pet godina.

Foto: klimkin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar