Home VestiPolitika i društvo Najduži radni vek na Islandu, najkraći u Turskoj

Najduži radni vek na Islandu, najkraći u Turskoj

by bifadmin

U 2019. godini, očekivani radni vek za odraslu populaciju stariju od 15 godina u Evropskoj uniji bio je 35,9 godina. To je za 0,2 godina duže nego prethodne godine, i 3,6 godina duži očekivani radni vek od onog iz 2000. godine.

Očekuje se da će kod muškaraca radni vek biti nešto duži – 38,3 godine naspram 33,4 godine za žene. Iako je za muškarce očekivan radni vek uvek bio duži, razlika među polovima se smanjuje. Muškarci su 2000. radili 7,1 godina duže od žena, dok je ta razlika u 2019. godini spala na 4,9 godina.

Radni vek u Evropi: Region na dnu liste (mapa)

Među članicama Evropske unije, građani Švedske i Holandije imaju najduži očekivani životni vek (42 i 41 godina), dok je najkraći u Italiji – 32 godine.

Ipak, uzmemo li u računicu i neke države koje nisu članice Unije, slika se menja.

Tada Island i Švajcarska zauzimaju prva dva mesta po dužini očekivanog radnog vijeka. Procenjuje se da će Islanđani u proseku provesti 45,8 godina u radnom odnosu, dok će Švajcarci provesti 42,6 godina.

S druge strane, u Turskoj je očekivani radni vek ubedljivo najkraći – 29,3 godina.

Region na dnu liste

Tursku ‘prati’ Severna Makedonija čiji će građani u proseku raditi 31,7 godina.

I ostale države Zapadnog Balkana su na dnu ove liste. U Hrvatskoj je očekivani životni vek 32,5 godina, u Crnoj Gori 32,5, a u Srbiji 33,4 godine.

Bosna i Hercegovina nije obuhvaćena istraživanjem.

Izvor: Aljazeera, Eurostat, agencije

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar