Home VestiEkonomija „Nove mere podrške privredi treba da budu usko definisane i namenjene najugroženijima“

„Nove mere podrške privredi treba da budu usko definisane i namenjene najugroženijima“

by bifadmin

U poslednje vreme stiže sve više signala da privreda očekuje dodatnu podršku države, kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS. Ova podrška bi, prema njegovim rečima, mogla biti namenjena samo najugroženijima. 

Komentarišući istraživanje koje sprovodi Ministarstvo finansija u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Republičkim zavodom za statistiku, a koje bi trebalo da pruži kompletnu sliku privatnog sektora i posluži kao osnov za drugi paket mera podrške, on je dodao da je kompanijama potrebna pomoć kako bi premostile krizu do sledeće godine, kada se očekuje privredni oporavak.

Stanić smatra da nove mere podrške privredi moraju da budu usko definisane, odnosno specijalizovane, i namenjene onima koji su najugroženiji.

„Fondovi kojima država raspolaže nisu neograničeni i prednost mora da ima očuvanje ekonomske baze, a tu mislimo i na očuvanje kupovne moći stanovništva, što će doprineti da se u sledećoj godini, kada bude bolja situacija, više orijentišemo na razvojne komponente“, rekao je Stanić.

Pomoć neophodna privredi

On takođe prenosi stavove privrednika da je drugi paket mera podrške hitan.

„Imamo i tehničku situaciju oko formiranja nove Vlade Srbije, a svi dodatni paketi mera moraju biti propraćeni administrativnom procedurom, pa je samim tim neophodno brzo formiranje Vlade Srbije, zatim i brza akcija na osnovu inputa i zahteva koje mi dobijamo od privrede“, zaključio je Stanić.

Ognjen Popović iz kabineta ministra finansija izjavio je da je istraživanje fokusirano na to da se sazna sa kojim problemima se privatni sektor sada suočava, na koji način su mere uticale na poslovanje, koje probleme su rešili, a koje ne, i da se sazna koja je to potreba za podrškom u periodu koji dolazi.

„Posebno su značajni predlozi inovativnih rešenja koji bi došli iz privrede. Prvi paket antikriznih privrednih mera došao je brzo, podrška je bila odlučna i obimna, ali i prilagođena prvom talasu i prvom izazovu. Ovo istraživanje je dokaz da će se i dalje sve raditi u komunikaciji sa privrednicima, i da će se slušati njihovi zahtevi“, istakao je Popović.

Izvor: PKS

Foto: mohamed_hassan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar