Home VestiPolitika i društvo Otpadne vode uzrok neprijatnih mirisa koji su se ovih dana osećali u Beogradu

Otpadne vode uzrok neprijatnih mirisa koji su se ovih dana osećali u Beogradu

by bifadmin

Neprijatni mirisi koji su ovih dana izazivali nelagodu stanovnicima prestonice proizvele su otpadne vode. Zato uskoro počinje izgradnja fabrike za prešišćavanje ovih voda.

Mnogi Beograđani proteklih dana su bili u dilemi odakle dolaze neprijatni mirisi koji su se osećali širom grada. Neki su se i šalili da je to što mogu da namirišu stajsko đubrivo i kanalizaciju dobra stvar jer znači da imaju čulo mirisa – dake, da nemaju koronu.

Misteriju šta se to oseća u Beogradu razrešio je zamenik gradonačelnika gledaocima televizije Hepi – otpadne vode.

“Verovali ili ne, u Beogradu postoji tačno 100 direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav i godišnje se u naše reke izlije fekalija ekvivalentnih zapremini 60.000 olimpijskih bazena. Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi koji na taj način uništava svoje reke. Leti, kada se vodostaji spuste, kanalizacija se ne izlije direktno u reku i zbog toga se osećaju neprijatni mirisi”, rekao je on.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda

Goran Vesić je istom prilikom najavio i skori početak izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, koja će „pokriti” teritoriju na kojoj živi milion i po ljudi. Time bi emisija otpadnih voda u Dunav i Savu trebalo da bude smanjena za 80 odsto. On je precizirao da je vrednost tog projekta samo u prvoj fazi 285 miliona evra, dok će druga koštati između 400 i 500 miliona evra.

Ovo međutim neće u potpunosti rešiti problem otpadnih voda u prestonici. U Beogradu je potrebno da se izgradi ukupno pet fabrika za preradu otpadnih voda. Sledeća fabrika, za koju je projekat već gotov, jeste ona u Batajnici čija će izgradnja početi kada krene posao u Velikom selu, kaže Vesić i dodaje da trenutno sa Evropskom investicionom bankom pregovaraju o projektovanju fabrike u Ostružnici, a potom slede Obrenovac i Grocka. Ukupna vrednost ovih pet fabrika trebalo bi da bude milijardu evra.  U prečišćavanje otpadnih voda u celoj zemlji potrebno je uložiti skoro pet milijardi evra.

Međutim, one nisu jedine koje izazivaju neprijatnost Beograđanima sa izoštrenim čulom mirisa. Zamenik gradonačelnika je dodao da neprijatne mirise donekle uzrokuje i stajsko đubrivo sa njiva oko Beograda.

Izvor: Beoinfo

Foto: Thoxuan99, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar