Home VestiEkonomija „Revolucija“ u aviosaobraćaju: Piloti poslužuju putnike u avionu

„Revolucija“ u aviosaobraćaju: Piloti poslužuju putnike u avionu

by bifadmin

Islander, nacionalna avio kompanija Islanda, od danas nudi „revolucionarnu“ uslugu, nezabeleženu u istoriji modernog aviosabraćaja. Piloti, osim što će upravljati avionom, posluživaće putnike i voditi računa o njihovoj bezbednosti. Model „tri u jedan“ je posledica odluke da kompanija otpusti kabinsko osoblje, zbog finansijskih posledica pandemije.

Islander, nacionalna avio kompanija Islanda, sa sedištem u Rejkjaviku, odlučila je da otpusti kabinsko osoblje. Ova kompanija osnovana 1973. godine, otpustila je sve stjuardese i stjuarde u nastojanju da spasi kompaniju od finansijskih problema prouzrokovanih korona virusom.

Od danas, umesto njih, putnike počinju da služe piloti!

Piloti ipak neće mnogo vremena trošiti na guranje kolica kroz kabinu, nudeći piće i obroke, jer je ta usluga zbog virusa svedena na miniminum, saopštio je Islander ovu odluku bez presedana.

Pilot „tri u jedan“

Osim posluživanja obroka, piloti će sada biti zaduženi i da brinu o bezbednosti putnika u kabini. To će predstavljati još veći problem od onoga kako će piloti bezbedno upravljati avionom i istovremeno izigravati konobare putnicima.

Naime, najvažnija uloga stjuarda i stjuardesa je odgovornost za bezbednost putnika, zbog čega prolaze kroz višenedeljne obuke. Imajući u vidu da je ovakva poslovna odluka doneta u petak, posle neuspešnih pregovora uprave Islandera sa predstavnicima sindikata, ostaje nejasno kako su piloti uspeli da se u roku od dva dana obuče i za taj posao.

Takođe, nije jasno kako će reagovati nadležni za bezbednost avionskog saobraćaja u zemljama SAD i EU gde Islander ima redovne letove.

Foto: 12019, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar