Home VestiEkonomija Popunjenost hotela u Srbiji manja od pet odsto

Popunjenost hotela u Srbiji manja od pet odsto

by bifadmin

Podaci o popunjenosti hotela na dan, 1. jula, pokazuju da je u Beogradu u 35 anketiranih hotela prosečna popunjenost bila 16,12 odsto, u Novom Sadu u 11 hotela to je bilo 19,44 posto, u šest hotela u Nišu 6,53 procenta, a u pet hotela u Kragujevcu prosečna popunjenost je bila 6,85 odsto.

Inače, više od polovine hotela u Srbiji još je zatvoreno.

Prosečna iskorišćenost gradskih restorana je 20 do 25 procenata, što je 75 posto manji promet u odnosu na isti period prošle godine, kažu u HORES-u.

Na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz dalju mogućnost otkazivanja), u periodu od 1. jula do 1. septembra u ova četiri grada rezervisan je 6,23 odsto smeštajnih kapaciteta, što će Udruženje zabrinjavajući podatak.

Poslednjih dana usledio je veliki broj otkaza, napominju u HORES-u, a što veruju da je izazvano isključivo ponovnim širenjem koronavirusa.

Hotelijeri, naime, ističu da od kad se u medijima pojavile informacije o povećanom broju zaraženih na dnevnom nivou hotelima se konstantno otkazuju rezervacije i traži povraćaj avansa i to ne samo za jul i avgust, već i za septembar, a najviše je otkazivanja za Banja Vrujici.

Izvesno je da letnja sezona neće biti dobra i da su hoteli pred zatvaranjem

U saopštenju Udruženje navodi da iz Banje Vrujici poručuju da su dodatno zabrinuti, jer tokom jula i avgusta ova banja ostvari skoro 50 odsto godišnjeg prometa, a u tom se periodu izuzetno značajan prihod ostvaruju od prodatih ulaznica za otvorene bazene s obzirom na to da posetioci, koje nisu gosti hotela, plaćaju ulaznice.

“Hotelijeri su već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela u Srbiji nije ni radio. U nadi da će se pokrenuti posao hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, a sada je izvesno da toliki broj nije potreban, jer nema posla. Izvesno je da letnja sezona neće biti dobra i da su hoteli pred zatvaranjem”, kažu u Udruženju.

Hotelijerima, kako navode, jedino preostaje da čine ono što su i do sada činili, da primenjuju zdravstvene mere i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a istovremeno u Udruženju upozoravaju da ukoliko se sada ne pomogne tom sektoru posle će biti kasno.

Podsećaju da su povodom aktuelne krize Kovid-19, a po ugledu na evropske zemlje, članice HOTREC-a, kreirali pečat “”Čisto & sigurno” (Clean&Safe), a da će sa sertifikacijom hotela i restorana početi za koji dan.

Izvor:bizinfo.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar