Home VestiPolitika i društvo Arhitekte: Šuma u Košutnjaku mogla bi da postane trava na krovu podzemne garaže

Arhitekte: Šuma u Košutnjaku mogla bi da postane trava na krovu podzemne garaže

by bifadmin

Planom detaljne regulacije kompleksa Avala filma, predviđeno je da u okviru novog stambenog kompleksa bude 40 odsto zelenih površina, ali to ne znači da će šuma u Košutnjaku biti sačuvana, upozorava u svom autorskom tekstu za portal Gradnja.rs, arhitekta Milja Mladenović.

Prema njenim rečima, plan koji je gradska vlast Beograda stavila na javni uvid do 13. jula, predstavlja loš primer investitorske gradnje, jer pravljenjem stambenih zgrada može da dođe do velikog krčenja šuma na Košutnjaku.

„Iako je ovo stanovanje predviđeno sa 40% zelenih površina, te zelene površine nisu deo „Šume Košutnjak“, već podrazumevaju naknadno sađenje niskog zelenila (najčešće travnjaka), koji se najčešće formiraju preko podzemnih garaža“, piše Milja Mladenović analizirajući mapu „budućeg“ izgleda Košutnjaka.

Mladenović ocenjuje da je namera investitora kratkoročno isplativa, ali samo za njega, dok bi sa druge strane, nadležne institucije morale da spreče kršenje intresa grada i međunarodnih standarda.

Analizirajući postojeća zvanična dokumenta i zakone, ona je izdvojila nekoliko zaključaka, koji osporavaju ono što je obuhvaćeno Planom detaljne regulacije kompleksa Avala filma.

Kako objašnjava planirana izgradnja nije dozvoljena Uredbom o ekološkoj mreži Srbije (Sl. glasnik Republike Srbije 102/2010).

Nepovratno se može ugroziti uslovi za život u Beogradu

Podseća da je na zaštićenom području „Šume Košutnjak“ zabranjena promena namene zemljišta, izgradnja industrijskih, infrastrukturnih, privrednih, hidrotehničkih i drugih objekata koji mogu da izazovu nepovoljne promene u ekosistemu (Sl. list grada Beograda 34/14).

Milja Mladenović izdvaja i činjenicu da, prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, veći deo severne zone lokacije obuhvaćene novim planom regulacije pripada kulturno istorijskoj celini „Točider“.

Takođe, plan bi trebalo i da se bavi novim objektom Jugoslovenske kinoteke, ali i da uzme u obzir činjnicu da je i samo područje Filmskog grada u režimu delimične zaštite.

„Kreiranje multifunkcionalnog gradskog centra na ovoj lokaciji može se prepoznati kao opasno, odnosno u procentima u kojima je osmišljeno, nepovratno može ugroziti uslove za život u Beogradu, kao i u Srbiji“, upozorava Milja Mladenović.

Ko treba da štiti interes većine

Povodom oglašavanja novog plana za uređenje Košutnjaka na rani javni uvid, mnoge organizacije, pojedinci i građani, usprotivili su se nameri investitora i poručili da neće dozvoliti seču šume.

Arhitekta Milja Mladenović naglašava i da bi Urbanistički zavod Beograda trebalo da bude „poslednji bastion odbrane struke od investitorskih projekata i da radi za interese građana“.

„Deluje gotovo nemoguće da struka na ovaj način previdi posledice koje ovakvo planiranje može da donese. Takođe je nemoguće da se niko nije bavio preklapanjem uslova, jer sigurno jeste. Samo se postavlja pitanje ko je, kako i zašto doneo odluku da zanemari interes grada, stručnu etiku, i u krajnjem slučaju, međunarodne agende“, kategorična je Mladenović.

Izradi PDR-a za kompleks Avala filma pristupilo se na inicijativu kompanije Avala Studios, koja je pre dve godine najavila da će u njegovu obnovu uložiti 50 miliona evra, preneo je ranije N1.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar