Home VestiEkonomija Srbija je ostvarila rast BDP od 5 odsto u prvom kvartalu 2020.

Srbija je ostvarila rast BDP od 5 odsto u prvom kvartalu 2020.

by bifadmin

Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije (EK), Srbija je ostvarila rast BDP od 5 odsto u prvom kvartalu 2020. To ujedno ubedljivo najbolji rezultat u regionu.

Kako je navedeno, Albanija je zabeležila minus od -2,5, Severna Makedonija imala je rast 0.2, Crna Gora 2.7, BiH 2,0 i KiM 1,3.

Srbija je tako imala bolji rezultat i od Turske koja je na 4,5 odsto.

Izveštaj EK se odnosi samo za kandidate i potencijalne kandidate.

Četiri faktora rasta

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata.

Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izveštaju se takodje navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Komentarišući izveštaj EK, ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je da je naša zemlja ostvarila sjajan rezultat i da prvi put u istoriji imamostopu rasta koja je najveća u Evropi.

– Očekujemo rezultate za drugi kvartal i po svim prognozama i projekcijama, ko god da ih prati, da li je to MMF ili Svetska banka, Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi ove godine. Treba dosta raditi na tome da se to i zadrži, ali već sledeće godine idemo sa visokim stopama rasta 6,5 i 7 odsto, tako da sa te strane, Srbija je spremno dočekala ovu krizu sa korona virusom – rekao je Mali.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Dr Miggyy 17. јул 2020. - 08:46

Svaka čast što smo najzad prvi u Evropi, bar po relativnoj meri rasta BDP. Naime u prvom kvartalu ove godine rast BDP je 5%. Naime, naš BDP iznosi oko 6.500 evra po glavi stanovnika, a sa porastom od 5% koji iznosi 325 evra i veći je od Albanije i Makedonije. . Upoređenja radi, u EU porast BDP je oko nule i znosi oko 1000 evra po stanovniku. Ta Evropa nama beži za čitavih 40 do 50 godina., pod uslovom da BDP tamo ne rasteuopšte. Hvalospevima naših vladara nema kraja dok ima ko veruje u tim lažima.

Odgovori

Ostavite komentar