Home VestiIT i nauka Tehnološka četvorka oborila sopstvene rekorde u bogatstvu

Tehnološka četvorka oborila sopstvene rekorde u bogatstvu

by bifadmin

Prvi put u istoriji poslovanja četiri najveće američke tehnološke kompanije, njihova ukupna tržišna kapitalizacija je premašila pet hiljada milijardi dolara. I to samo dan pošto su čelnici Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla odgovarali pred američkim kongresmenima o zloupotrebama tržišnog monopola.

U poplavi negativnih vesti, evo jedne više nego pozitivne. Doduše, samo za vlasnike četiri najveće tehnološke kompanije u SAD – Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla. Finansijski izveštaji o njihovom poslovanju za drugo tromesečje ove godine, nadmašili su i najoptimističnije prognoze analitičara.

Objava poslovnih rezultata samo dan nakon što su čelnici pomenutih kompanija morali da odgovaraju na pitanja američkih kongresmena o zloupotrebi tržišne moći, eliminisala je dileme investitora oko mogućih zakonskih problema.

To je vrednost četiri tehnološka giganta na berzi uvećalo za čak 230 milijardi dolara. Time je, prvi put u istoriji njihovog poslovanja, tržišna kapitalizacija ove četiri kompanije premašila pet hiljada milijardi dolara!

Eplove akcije uzletele

Epl je juče objavio rast prihoda u svim segmentima poslovanja i u svim delovima sveta u kojima prodaje svoje proizvode, čemu je najviše doprineo rastući trend rada od kuće zbog pandemije. Kompanija je ostvarila prihode od 59,7 milijardi dolara i dobit po akciji od 2,58 dolara. Analitičari su, prethodno, predviđali prihode od 52,25 milijardi dolara i dobit od 2,04 dolara po akciji.

Prihodi od najznačajnijeg proizvoda iPhone-a, iznose 26,4 milijarde dolara, što je čak za četiri milijarde više nego što su prognozirali finansijski analitičari. Prodaja u segmentu usluga, kao što su iCloud i Apple Music, rasla je gotovo 15%, dostigavši vrednost od 13,16 milijardi dolara. Objava ovog izveštaja rezultirala je rastom cene Eplove akcije za 6%, posle čega je dostigla rekordan iznos od 400 dolara.

Amazon najviše prihodovao na internet prodaji

Cena Amazonovih akcija porasla je za 5% nakon što je objavio najveću dobit u svojoj 26 godina dugoj poslovnoj istoriji, najviše zahvaljujući jako velikom skoku prodaje preko interneta. Kompanija je objavila da su joj prihodi na godišnjem nivou porasli za 40%, na 88,9 milijardi dolara. Prihodi od internet prodaje porasli su za 48%, dostigavši vrednost od 45,9 milijardi dolara.

Istovremeno, prihodi od usluga iCloud uvećani su 29% i iznose 10,8 milijardi dolara. Ipak, u tom segmentu je Amazonov rezultat podbacio u odnosu na očekivanja analitičara koji su prognozirali 10,95 milijardi dolara prihoda.

Fejsbuk više nego otporan na bojkot

Vrednost Fejsbuka na berzi je skočila 7% pošto je najveća društvena mreža objavila rast prihoda od 11%, na 18,7 milijardi dolara. To je, doduše, najsporiji rast Fejsbukovih prihoda ikada, ali je značajno iznad očekivanja da će taj rast iznositi svega 3%. Prihodi od prodaje oglasa, vodećeg izvora prihoda kompanije, uvećani su 10%, na 18,3 milijarde dolara, jer su zbog pandemije korisnici provodili više vremena na internetu, a kompanije su se više okrenule e-trgovini.

Mesečni broj aktivnih korisnika narastao je na 2,7 milijardi, nešto više od prognoza da će on iznositi 2,6 milijardi. Što se tiče rezultata bojkota kojem se pridružilo oko 1100 kompanija – među njima i neki od najvećih Fejsbukovih oglašivača – društvena mreža je u prve tri nedelje jula zabeležila rast prihoda od oglasa za 10%. To je u skladu sa stopom rasta zabeleženom u drugom tromesečju.

Gugl iznad očekivanja, ali su prihodi krovne kompanije niži

Guglovi prihodi od oglasa oporavili su se tokom drugog tromesečja, nakon što su značajno pali u martu. Ipak, prihodi krovne kompanije, Alfabeta, niži su za 2%, što je prvi kvartalni pad u 16 godina koliko se kompanija kotira na berzi. Alfabetova dobit je dostigla skoro sedam milijardi dolara, odnosno 10,13 dolara po akciji. To je iznad očkivanja o prihodima od 5,6 milijardi dolara i dobiti od 8,29 dolara po akciji.

Foto: klimkin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar