Home VestiEkonomija U Srbiji pada potrošnja goriva

U Srbiji pada potrošnja goriva

by bifadmin

Potrošnja goriva u Srbiji je u prethodnih šest meseci pala za 10%, ali je realan pad još veći. To nije mali pad, upozorava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. Prema sadašnjim pokazateljima, ne očekuje se veći porast tražnje ni do kraja godine. Potrošnja iz 2019. u svetu i kod nas verovatno će biti dostignuta tek za dve ili tri godine, predviđa Mićović.

Cene nafte u svetu ponovo su počele da padaju. Razlozi su veći rast zaliha u Americi, ali i to što se zbog novog povećanje broja obolelih od koronavirusa ponovo smanjuje tražnja za gorivom.
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekao je za RTS da je u prethodnih šest meseci u

Srbiji zabeležen pad potrošnje goriva od 10%. To nije mali pad, upozorio je, „naročito kada se zna da su prva dva meseca ove godine imala neverovatan rast potrošnje goriva”.
Realan pad, kako je objasnio, još je veći, jer su u tom periodu cene goriva bile vrlo niske i svi su kupovali nešto veće količine i formirali sopstvene zalihe.

Nestabilne cene

Tomislav Mićović je ocenio da je potrošnja goriva indikator i ekonomskih aktivnosti i platežne moći građana.
Što se tiče cena u Srbiji, Mićović navodi da su one do maja padale, pre svega zbog pada cene sirove nafte, a od maja je krenuo rast cena.

„U oba slučaja, promene su posledice turbulencija na svetskom tržištu nafte, gde je cena pala 20 dolara po barelu, a onda je porasla za više od 120 procenata, na 40 dolara po barelu, pa je cena nafte stabilizovana između 40 i 44 dolara po barelu, što znači da je odnos ponude i tražnje uravnotežen”, objasnio je Mićović.

Ponovni rast potrošnje možda tek za tri godine

Upitan šta se može očekivati u narednom periodu, Mićović napominje da se stvari menjaju iz nedelje u nedelju.
„Prema sadašnjim pokazateljima, ne očekuje se neki veliki porast potražnje čak ni do kraja godine, a pitanje je šta će biti u narednoj. Ako nam je referentna 2019. godina, tu potrošnju ne očekujemo na globalnom nivou, a verovatno ni na nacionalnom pre 2022, 2023. godine”, predviđa Mićović.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar