Home VestiEkonomija MMF smatra da je neprimereno da godinama neka preduzeća funkcionišu u v.d. stanju

MMF smatra da je neprimereno da godinama neka preduzeća funkcionišu u v.d. stanju

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond, prilikom nedavne četvrte polugodišnje sesije, preporučio je srpskim vlastima da nova vlada do kraja godine stvori uslove da se okončaju započeti i raspišu novi konkursi za izbor direktora javnih preduzeća, jer u protivnom njihove reforme mogu da budu usporene, saznaje „Blic“.

Za njih je imenovanje profesionalne uprave ključni uslov za potpunu reformu ovih kompanija i taj zahtev, koji su izneli i u svom Izveštaju nakon treće revizije krajem prošle godine, ponovili su i početkom jula ističući da era v. d. stanja treba da se okonča. Ta preporuka se posebno odnosi na najznačajnija javna preduzeća, a ovaj vruć krompir biće stavljen u ruke novoj vlasti jer stara nije uspela da ga realizuje iako je na tome MMF više puta insistirao.

Izvor „Blic“ iz Nemanjine 11 tvrdi da su predstavnici ove međunarodne organizacije preporučili da nova vlada ne bi trebalo više da odugovlači ovaj proces.

Nijedan postupak izbora direktora na konkursu nije okončan

– MMF smatra da je neprimereno da godinama neka preduzeća funkcionišu u v.d. stanju, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim preduzećima po kome direktori u takvom statusu mogu da ostanu samo godinu dana, što je maksimalan rok. Za njih ta anomalija mora da se ispravi jer je postavljanje profesionalnog menadžmenta u javnim preduzećima važan uslov njihove potpune reformu, koje nisu moguće ako su na čelnim pozicijama ljudi koji su u privremenom statusu.

U takvom statusu na njih može politički da se utiče zbog čega su preporučili da se ta sumnja otkloni i proces završi do kraja godine. To tim pre što nakon izveštaja iz trećeg aranžmana, nijedan postupak izbora direktora na konkursu nije okončan, odnosno i dalje je oko 20 direktora u v. d. statusu od 37 javnih preduzeća – navodi naš sagovornik.

On dodaje da su srpski pregovarači prihvatili ove sugestije uz ogradu da možda neće uspeti da u definisanom roku u svim javnim preduzećima završe sa erom v.d. statusa.

– Ograda je bila zbog nepoznanica vezanih za vreme formiranja nove vlade međutim MMF smatra da su konkursi u nekim velikim javnim preduzećima raspisani još pre nekoliko godina i da ne postoji opravdanje za njihovo dalje odlaganje. Kriterijumi za izbor direktora, po njihovom mišljenju, definisani su Zakon o javnim preduzećima, koji nalaže da profesionalna a ne politička praksa, treba da bude opredeljujući faktor za postavljenje. Iako su srpske vlasti preporuke prihvatile, treba da se zna da je ovaj aranžman savetodavni a ne obavezujući pa i eventualno kršenje definisanog roka neće dovesti do sankcija, ali može da utiče na pad poverenja u novu srpsku vlast – kaže naš izvor.

Kraj godine preterano dug period da se raspišu novi konkursi

Za Nemanju Nenadića, programskog direktora „Transparentnosti Srbija“, ne postoji opravdanje za eventualno prolongiranje rokova i da je kraj godine preterano dug period da se raspišu novi konkursi.

– Nema razloga da odlazeća vlada ne raspiše konkurse za izbor direktora, ne postoji zakonska prepreka. Ona ima samo zakonsku prepreku za imenovanje novih direktora. Ako se predstavnici vlasti nisu precizno izjasnili da će ispoštovati rok da se do Nove godine okonča v. d. stanje u javnim preduzećima, onda mi se čini da i dalje ne postoji volja da se taj proces završi. Možda su naši pregovarači opravdanje za ogradu našli u činjenici da nisu sigurni da će obavljati svoje funkcije i nakon formiranja nove vlade. Moje mišljenje da konkursi moraju što pre da se raspišu i postojeći realizuju, jer u protivnom izaziva se sumnja da vlasti odgovara da preko v.d. statusa kontroliše rad javnih preduzeća – kaže on.

„Sagledava se stanje“

„Blic“ je pokušao da svoja saznanja i zvanično proveri u Vladi Srbije, ali to nam nije pošlo za rukom. Samo nam je rečeno da je u okviru sagledavanja stanja u javnim i državnim preduzećima, prilikom četvrte sesije, MMF je imao preporuke koje su se odnosile na njihov rad i upravljanje.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar