Home VestiIT i nauka Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali satelit na Mars

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali satelit na Mars

by bifadmin

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali su danas svoju prvu prvu raketu na Mars. Cilj ove zemlje je da ulaganjima u druge tehnologije smanji svoju zavisnost od nafte.

Podatak da mnoge države, pa čak i one koje spadaju u nerazvijene, rade na razvoju sopstvenog svemirskog programa nije novost. Novost je međutim aktuelan poduhvat Emirata koji su poslali raketu sa robotom na Crvenu planetu, sa ciljem prikupljanja podataka iz atmosfere Marsa.

Raketa “Amal” je lansirana iz svemirskog centra „Tanegašima“, na malom ostrvu na jugu Japana. S ozbirom na činjenicu da ovaj put nije kratak – ima 500 miliona kilometara – predviđa se da će robot stići na svoje odredište u februaru 2021. godine, za 50. godišnjicu osnivanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema pisanju portala Space, ovo je prvi uspešan interplanetarni poduhvat jedne arapske zemlje. Međutim, kada se radi o “osvajanju” Marsa, UAE je samo jedna od nekoliko zemalja koje to pokušavaju. Kina bi takođe trebalo ove godine da pošalje jednu misiju na Crvenu planetu, sa ciljem da robotsko vozilo spusti na površinu Marsa. NASA bi takođe trebalo 30. jula da pošalje misiju koja će istraživati potencijalne tragove života na ovoj planeti. Japan pak ima sopstvenu misiju na Mars koja je planirana za 2024. godinu. Čak i pojedine privatne kompanije rade na slanju posada na ovu planetu.

Foto: 8385, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar