Home VestiPolitika i društvo Zbog čega više nismo u mogućnosti da jeftino kupujemo sa AliExpressa

Zbog čega više nismo u mogućnosti da jeftino kupujemo sa AliExpressa

by bifadmin

Prevoz ove opreme usled globalne pandemije imao je znatno veći prioritet, pa su pošiljaoci PPE opreme mogli da priušte veće stope transporta. Ovo je na neki način zagušilo prevoz ostale robe vazdušnim putem, pa je zbog slabije dostupnosti letelica i sama cena poštarine znatno skočila.

Zapravo, ono što je veoma bitno i što Mirko stavlja u prvi plan jeste to da se vreme isporuke robe do krajnjeg kupca povećalo zbog novih carinskih postupaka koji su uvedeni zbog pandemije, a koji podrazumevaju pojačanu kontrolu na granicama. I ovde je PPE oprema tretirana sa prioritetom, objašnjava Ilić i dodaje:

„Mnoge pošiljke su takođe kasnile zbog pretovara ili nedovoljno raspoloživog broja kamiona. U principu, ako kupac ne dobije naručenu robu u obećanom roku, može zatražiti povrat novca. Da bi to izbegli, prodavci na Aliexpressu odlučili su da plaćaju veće cene shippinga, kako bi im roba bila brže isporučena. Posledično, krajnji kupac je snosio te uvećane troškove.“

Jedan od razloga poskupljenje poštarine

Mirko posebno ističe i još jedan od razloga za poskupljenje poštarine, a to je da neki kineski prodavci nisu imali dovoljno narudžbina da popune rezervisan transportni prostor (setimo se da smo se brinuli i možemo li se korona virusom zaraziti putem paketa iz Kine), što je rezultiralo uvećanjem cene transporta po jedinici proizvoda.

Međutim, ocenjuje, za Netokraciju, da ne treba zaboraviti i druge vidove transporta:
„U ovakvim situacijama treba se poneti odgovorno prema korisnicima. Železnički saobraćaj je ostao prilično pouzdana opcija tokom krize izazvane korona virusom i predstavlja stabilnu alternativu tokom zatvorenih graničnih prelaza. Prikladan je za okolinu i nudi znatno brže tranzitno vreme od pomorskog transporta i mnogi naši kupci su poslednjih meseci iskoristili ovu alternativu.

Inače, u kompaniji cargo-partner ostajemo u bliskoj komunikaciji sa našim kupcima i nudimo im fleksibilne alternative za njihove potrebe u transportu. Pored čarter letova za vremenski kritične pošiljke, pružamo i mnoštvo rešenja za železnički saobraćaj između Kine i Evrope preko Novog puta svile.“

Ukupan avio kargo volumen je opao za 28 odsto

Gledajući kroz prizmu nekoga ko dugo prati avio saobraćaj i vazduhoplovstvo, zanimalo nas je kakve stavove ima i Petar Vojinović na datu temu krize transporta robe, kako sa globalnih e-commerce sajtova, tako i iz drugih izvora. Kako je rekao, aktuelni virus jednostavno je uticao na sve, a kao što je poznato prevoz tereta avionim najbrži je i najpraktičnijji način prevoza, ali daleko od toga da je imun na novonastalu krizu:

Smanjili su se obimi poslovanja globalno, došlo je do usporenja ekonomija pa su žrtve i lanci snabdevanja, takođe i vazduhom. Kao što smo videli u prvim nedeljama korona krize došlo je do dramatičnog povećanja transporta, pa i avionima, lične zaštitne opreme za medicinske radnike, respiratora i druge medicinske opreme.

Vojinović takođe dodaje da se velika količina tereta, onog manjeg, praktičnijeg, kao što su na primer pošiljke sa Aliexpresa prevozi u kargo spremištima redovnih putničkih aviona. Kako kaže, putnički avioni su odjednom prestali da lete, a na primer 75 odsto njih globalno više nije letelo barem dva meseca, što je dovelo do velikog poremećaja ovog vida transporta.

Nadamo da će se situacija sa shippingom popraviti

Petar kao primer uzima i podatke globalnog udruženja avio-kompanija IATA, a tako je statistika pokazala da je ukupan kargo volumen pao za 28 odsto u aprilu u poređenju sa istim mesecom 2019. godine.
Petar posebno stavlja do znanja da je od svih vrsta prevoza, transport tereta avionima među najskupljim opcijama. Složivši se sa Mirkom, on kaže da postoje i druge odlične transportne opcije i dodaje da je prevoz brodom jeftiniji, ali sporiji, dok je prevoz železnicom takođe spor, ali u korona uslovima i najpraktičniji.

Na samom kraju, Vojinović kaže da se avionom najčešće prevozi roba koja je vremenski kritična kako zbog njenih karakteristika ili zbog potrebe da se brže isporuči. Kargo avioni saobraćaju između samo nekoliko velikih aerodroma, takozvanih kargo-habova i onda se ili prevoze nešto manjim avionima do destinacija ili češće drumskim prevozom.

S obzirom na to da sada znamo neke od konkretnih razloga zbog kojih nismo u mogućnosti da jeftino kupujemo sa AliExpressa, ostaje nam samo da se nadamo da će se situacija sa shippingom popraviti (a ovde posebno govorimo o Srbiji, s obzirom na to da je poštarina za neke zemlje regiona nepromenjena).

Izvor:Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar