Home VestiPolitika i društvo Direktori ne veruju zaposlenima koji rade od kuće da se „ubijaju“ od posla

Direktori ne veruju zaposlenima koji rade od kuće da se „ubijaju“ od posla

by bifadmin

Većina menadžera u svetu je izrazila veoma negativan stav prema učincima zaposlenih koji rade od kuće. Mnogi od njih svakodnevno proveravaju svoje radnike i sumnjaju u njihovu motivaciju ali i sposobnosti da kvalitetno rade u novim uslovima. Zaposleni se najviše žale na očekivanja šefova da stalno budu na raspolaganju. Kažu da se kod takozvanog „rada od kuće“ više ne zna šta je posao a šta kuća, odnosno pravo na privatni život.

Više od 40% menadžera u svetu je izrazilo sumnju da u uslovima masovnog rada na daljinu mogu efikasno da upravljaju radnicima, dok je skoro 60% direktora ocenilo da zaposleni koji rade od kuće imaju slabiji učinak nego kada posao obavljaju u kancelariji.

Preko dve trećine njih je skeptično da zaposleni koji rade „na daljinu“ mogu da ostanu dugoročno motivisani, a više od četvrtine smatra da njihovi radnici nemaju potrebne veštine za kvalitetan rad od kuće.
Šta više, skoro jedna trećina direktora je kontrolisala zaposlene kako obvaljaju posao u kućnim uslovima, pokazuje istraživanje koje je časopis „Harvard Business Review“ sproveo među više od 1.200 menadžera u 24 zemlje.

Direktori smatraju da gube kontrolu

U istraživanju se zaključuje da za razliku od tehnoloških kompanija i dobrog dela medija koji rad od kuće „dižu u nebesa“, većina direktora koji posluju u različitim industrijama ima vrlo negativan stav o učincima ovakvog načina poslovanja.
Zbog osećaja da gube kontrolu nad tim koliko i kako zaposleni rade kada nisu u kancelariji, mnogi direktori vrše dodatni pritisak na zaposlene. To radnicima čini posao još stresnijim, dok se i sami bore da se prilagode potpuno novoj situaciji i usklade poslovne i privatne obaveze.

Muškarci znatno nepoverljiviji od žena

Zanimljivo je da čak i menadžeri koji imaju više iskustva sa ovakvim načinom rada, odnosno rade u industrijama gde je rad od kuće bio zastupljeniji i pre pojave pandemije – većinom nisu zadovoljni učincima svojih zaposlenih. Pri tom, „nevernih Toma“ je mnogo više među muškarcima, nego među ženama koje zauzimaju rukovodeće pozicije.
Istraživanje je pokazalo i da su prema zaposlenima nepoverljiviji mlađi menadžeri, posebno oni ispod 30 godina starosti, kao i da njima mnogo više nedostaje samopouzdanja da mogu efikasno da upravljaju procesima za koje su zaduženi.

Zaposleni: ne zna se šta je posao a šta kuća

S druge strane, preko polovine anketiranih radnika se izjasnilo da ih njihovi direktori pojačano, ili stalno proveravaju koliko i kako rade od kuće. Više od trećine je izjavilo da njihovi pretpostavljeni otvoreno sumnaju u njihove sposobnosti da kvalitetno obavljaju svoje radne zadatke kada nisu u kancelariji.

Ipak, najveći broj anketiranih radnika je izjavio da im kod rada „na daljinu“ najviše smeta to što njihovi šefovi očekuju „da stalno budu na raspolaganju“ u bilo koje doba.

Za razliku od direktora, njihovo viđenje radnog učinka je potpuno suprotno – kažu da rade mnogo više nego u kancelariji i da se kod takozvanog „rada od kuće“ više ne zna šta je posao a šta kuća, odnosno pravo na privatni život.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar