Home VestiPolitika i društvo Novi Zeland obeležio 100 dana bez lokalne transmisije korona virusa

Novi Zeland obeležio 100 dana bez lokalne transmisije korona virusa

by bifadmin

Novi Zeland je ovog vikenda obeležio 100 dana bez prenošenja korona virusa unutar granica zemlje, što ga trenutno čini jednom od najbezbednijih zemalja na svetu.

To ne znači da ova zemlja nema zaraženih, već da su one 23 osobe koje su trenutno pozitivne izolovane u specijalnim ustanovama, te da ne šire dalje infekciju. Iako dakle zemlja nije potpuno slobodna od korona virusa, ipak je u njoj mnogo bolja situacija nego u ostatku sveta.

Novozelanđani su se zato vratili normalnom životu ali to ne znači da su se njihove vlasti opustile. Kako piše Rojters, tamošnji zvaničnici su i dalje zabrinuti jer se stanovništvo previše opustilo. To znači da se manje podvrgava testiranju, da ne koristi aplikacije za praćenje potencijalno zaraženih, pa čak i da se vrše ne pridržava higijenskih mera.

Pošto im je Australija, u kojoj se širi zaraza, veoma blizu, oni smatraju da se narod i dalje mora pridržavati propisanih mera. Osim brige o izbijanju novih žarišta, novozelandske vlasti su sada najviše usmerene ka otklanjanju ekonomskih posledica koje je izazvala pandemija.

Foto: skeeze, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar