Home VestiEkonomija Dozvoljeni minus najskuplja vrsta pozajmice, kamata čak do 35 odsto

Dozvoljeni minus najskuplja vrsta pozajmice, kamata čak do 35 odsto

by bifadmin

Kamata na dozvoljeni minus u bankama u Srbiji kreće se od oko 9,5 odsto do čak 35 odsto, dok kamata na nedozvoljeni minus u pojedinim bankama iznosi i neverovatnih 78 odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije iz juna meseca ove godine, može se videti da je prosečna kamata na dozvoljeni minus oko 29 odsto, dok je ona na nedozvoljeni minus u proseku oko 36 odsto. No visina ove kamate znatno se razlikuje od banke do banke. Tako, primera radi, kamata na dozvoljeni minus u ProCredit banci iznosi manje od 10 odsto, dok je najveća u Eurobank gde je skoro 36 odsto. Isto je i sa kamatama na nedozvoljeni minus, pa je ona u Erste banci manja od 10 odsto, dok je u OTP banci čak 78 odsto.

Ekonomski stručnjaci poručuju da ove visine kamata nisu iznenađujuće, te podsećaju da dozvoljeni minus i jeste uvek bila najskuplja vrsta pozajmice.

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku i član Saveta guvernera NBS, komentarišući za Bankar.rs iznose kamata na nedozvoljeni minus kaže da se ograničenja jednostavno moraju penalizovati kako ne bi svi dužnici prekoračivali ograničenje.

“To je princip penalizovanja i jeste najskuplji”, ocenio je Kovačević.

I ekonomista Ljubomir Madžar kaže da dozvoljeni minus jeste najskuplja vrsta pozajmice.

“Jesam generalno protivnik nedozvoljenih stvari, te onaj koji upadne u nedozvoljeni minus jeste neodgovaran i očekivano je i prirodno da kazna za takav postupak bude rigorozna. Ipak, pojedine kamate su zaista previsoke. No, neka to bude za nauk onima koji su bezglavo trošili više od svojih mogućnosti i doveli se u takvu situaciju”, poručuje Maar za Bankar.rs.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar