Home VestiIT i nauka EBRD finansira širenje srpske softverske kompanije u regionu

EBRD finansira širenje srpske softverske kompanije u regionu

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je zajam od 12 miliona evra srpskoj softverskoj kompaniji HTEC, čije je sedište u San Francisku. Zajam je odobren za širenje poslovanja i isporuku integrisanih rešenja u SAD i Evropi, kao i za razvoj regionalnog istraživačkog centra.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) finansira prvi projekat softverskog inženjeringa na Zapadnom Balkanu. Ova finansijska institucija odobrila je zajam za širenje poslovanja srpske softverske kompanije HTEC.

Brzorastućoj kompaniji za tehnološki konsalting i inženjerske usluge HTEC, odobren je zajam od 12 miliona evra kao podrška njenom širenju u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu.

Polovinu zajma sufinansira Fond za ekspanziju preduzeća (ENEF), telo koje finansira razvoj i širenje poslovanja malih i srednjih preduzeća sa visokim potencijalom rasta.

Zajedničko preduzeće

HTEC je srpska kompanija sa sedištem u San Francisku. Jedan je od vodećih međunarodnih proizvođača softvera i pružalaca usluga za istraživanje i razvoj, koja širi R&D poslovnu mrežu u jugoistočnoj Evropi.

Kreditom će biti podržan program rasta i razvoja HTEC-a, čija prva faza predviđa kupovinu srpske IT kompanije Eksekom (Execom). Zajedničko preduzeće će imati 600 inženjera koji rade na razvoju proizvoda, klaud platformama, veb i mobilnim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji kao i hardverskom inženjeringu.

Novoformirano društvo će isporučivati potpuno integrisana rešenja postojećim i novim kupcima u SAD i Evropi.

Razvoj regionalnog istraživačkog centra

Razvoj snažnog regionalnog istraživačko-razvojnog centra HTEC-a na Zapadnom Balkanu pružiće podršku domaćim inženjerskim talentima i ponuditi usluge svetske klase, koje su preko potrebne u uslovima naglog rasta trenda rada od kuće koji je pokrenula pandemija korona virusa, navodi EBRD.

Iz EBRD-a ističu da je za njih ovo prilika da sarađuju sa vodećom tehnološkom konsultantskom i inženjerskom kompanijom za R&D i da učestvuju u razvoju srpske IT industrije, koja je daje snažan doprinos BDP-u zemlje.

ENEF je fond od 48,5 miliona evra čiji EBRD investitor zajedno sa Evropskim investicionim fondom (EIF), Evropskom unijom, Republikom Italijom, Nemačkom razvojnom bankom (DEG) i Austrijskom razvojnom bankom (OeEB).

EBRD je do sada uložila u Srbiju više od šest milijardi evra u 267 projekata, podseća se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Foto: HTEC

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar