Home VestiPolitika i društvo Gana: Novi slučaj malverzacija sa zaštitnom opremom

Gana: Novi slučaj malverzacija sa zaštitnom opremom

by bifadmin

Da će pandemija korona virusa samo intenzivirati korupciju i malverzacije pokazuje i novi slučaj iz Afrike, gde se radi lične zarade iz bolnica prodaje zaštitna oprema.

Naši čitaoci su prethodno imali prilike da slušaju predsednika kako govori o herojskoj borbi za respiratore na „sivom tržištu“, te da čitaju kako je britanska Vlada na sumnjivom tenderu nabavila 50 miliona maski koje ne mogu da koriste medicinski radnici.

Najsvežiji primer korupcije i zloupotreba koje se odvijaju u senci ove pandemije dolazi iz Afrike. Tačnije, iz Gane. U ovoj zemlji više od 2.000 medicinskih radnika bilo je zaraženo korona virusom. Iako je država stalno obećavala maske, vizire, rukavice i ostalu opremu, ona nije stizala do većine njih. U tome i vide razlog velikog broja zaraženih u zdravstvu.

No, prema pisanju BBC-a, opreme je prvobitno bilo u bolnicama ali su je pojedinci prodavali radi ličnog profita. Najviše su iz bolnice iznosili i prodavali vizire, maske i skafandere. Nezavisni novinar je, prerušen, istraživao korupciju u bolnicama i čak i snimio prodaju zaštitne opreme, i to usred bolnice iz koje je ukradena.

Video snimak možete pogledati na ovoj adresi.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar