Home VestiPolitika i društvo Jedni isplaćuju 100% plate, drugi 65% za rad od kuće u vreme pandemije

Jedni isplaćuju 100% plate, drugi 65% za rad od kuće u vreme pandemije

by bifadmin

Nedostatak jasnih pravila prilikom određivanja zarade za rad od kuće deo poslodavaca je iskoristio da bi smanjio plate zaposlenima. Ukidanje vanrednog stanja i početak drugog pika epidemije vratili su na dnevni red procenat koji gazde smeju da odbiju radnicima u slučaju rada od kuće, samoizolacije i bolovanja od kovida.

U Ministarstvu za rad objašnjavaju da rad od kuće podrazumeva pravo na zaradu koja je propisana opštim aktom, odnosno kolektivnim ugovorom, pravilnikom i ugovorom o radu. Osnovna zarada ne sme biti manja od one koju dobija zaposleni na istim poslovima u prostorijama poslodavca, a jedina razlika je da nema pravo na naknadu za prevoz.

Kada radnik zbog privremene sprečenosti za rad ne dolazi na posao, a to može biti i zbog zaraženosti kovidom, onda Zakon o radu propisuje platu najmanje u visini od 65% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad.

– Razlika u naknadi, u zavisnosti da li se neko zarazio na poslu ili privatno, postoji samo ako je to utvrđeno opštim aktom ili ugovorom o radu. Na primer, može se utvrditi naknada od 100% ako se zarazio na poslu, ali ako to nije naglašeno opštim aktom ili ugovorom o radu, dobiće platu u iznosu od 65%, kako propisuje Zakon o radu – kažu u Ministarstvu rada.

Rad od kuće regulisati kolektivnim ugovorima a ne zakonom

Sindikati smatraju da bi bilo dobro napraviti kolektivne ugovore za sve grane realnog privatnog sektora koji bi regulisao sve nedoumice koje je donela epidemija. Po njima bi trebalo, zbog specifičnosti određenih poslova, rad od kuće regulisati kolektivnim ugovorima a ne zakonom.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije smatraju da je upravo iznos naknade kada se neko zarazi najveći problem. U javnom sektoru ona iznosi 100%, osim u kulturi. Oni smatraju i da bi samoizolaciju, koja traje između 14 i 21 dan poslodavac trebalo da tretira kao neku vrstu povrede na radu. Taj stav objašnjavaju činjenicom da se ne može tačno utvrditigde se ko tačno zarazio. Po njima je bolje radniku dati celu platu i da on bude kod kuće, nego da se rizikuje zaraza u kolektivu.

Za Ranku Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata je nedopustivo da postoje različiti aršini kod različitih poslodavaca.

– Danas, kada je radnik u samoizolaciji, jedni isplaćuju 100% plate, drugi 65 kao da su na bolovanju, a treći im retroaktivno pišu godišnje odmore. Tražili smo od Ministarstva rada da se donese obavezujući pravni akt kojim će se pravila igre jasno uspostaviti – kaže ona.

Zakon o radu, kako tvrdi, poznaje rad van prostorija poslodavca i rad na udaljenosti, ali ne i rad od kuće, pogotovo ne u vreme pandemije.

Izvor: Novosti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar