Home VestiPolitika i društvo Kalifornijski sud dao nalog Uberu i Liftu da redefinišu radni status vozača

Kalifornijski sud dao nalog Uberu i Liftu da redefinišu radni status vozača

by bifadmin

Kalifornijski Vrhovni sud naložio je Uberu i Liftu, platformama koje povezuju vozače i naučioce prevoza, da redefinišu radni status svojih vozača.

Da podsetimo, Kalifornija već mesecima preko sudova pokušava da natera ove kompanije da sa vozačima zasnuju bar neku vrstu radnog odnosa. Njih Uber i Lift, prema mišljenju tužilaštva, uporno tretiraju kao nezavisne ugovarače posla, što vozače ostavlja bez mogućnosti da ostvare pravo na bolovanje, plaćen prekovremeni rad, minimalnu zaradu i sl.

Sada je sudija Itan Šulman dao nalog za redefinisanje radnog statusa vozača Ubera i Lifta, koja stupa na snagu za 10 dana. U obrazloženju sudija ističe da nema sumnje da će implementacija naloga biti skupa ali dodaje i da je ona u skladu sa zakonima te savezne države.

Prema poslednjim izmenama kalifornijskih zakona, kompanije moraju tretirati kao zaposlenog svakoga ko redovno obavlja poslove za njih, ili čiji radni učinak one kontrolišu. Kalifornijsko tužilaštvo smatra da tretiranjem vozača kao nezavisnih ugovarača posla Uber i Lift krše ove odredbe.

Uber međutim planira da se žali na ovu odluku suda jer “velika većina naših vozača želi da ih tretiramo kao nezavisne ugovarače posla”. Dodaju da u situaciji kada je preko tri miliona stanovnika Kalifornije bez posla, država treba da radi na kreiranju radnih mesta a ne na zatvaranju čitavih industrija.

Foto: freestocks-photos, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar