Home VestiPolitika i društvo Rusija registrovala vakcinu protiv korone, za koju kritičari kažu da nije adekvatno testirana

Rusija registrovala vakcinu protiv korone, za koju kritičari kažu da nije adekvatno testirana

by bifadmin

Rusija je prva u svetu registrovala vakcinu za stvaranje imuniteta na korona virus, koja bi uskoro trebalo da se nađe na tržištu. Međutim, kritičari kažu da vakcina još nije prošla sve potrebne testove i da zato predstavlja rizik po javno zdravlje.

No, ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da je vakcina prošla sve potrebne provere, odnosno da se na testovima pokazala kao efikasna. On je naveo i da je njegova ćerka već primila pomenutu vakcinu, i da se “oseća dobro”.

Ipak, vakcinu kojoj se ceo svet nada, neće odmah primiti celokupno rusko stanovništvo, već pre svega ugroženi delovi populacije poput zdravstvenih radnika, prosvetara i rizičnih grupa.

Međutim, u medijima se mogu čuti i tvrdnje da se o vakcini ne zna dovoljno. Za sada znamo da ju je proizveo mosovski Institut Gamaleja. Informacije o sprovedenim testovima su šture, kao i o njenoj efikasnosti. Od značajnijih informacija objavljeno je samo da je prošle nedelje otpočeta treća faza njenog testiranja, potom je stigla vest da je vakcina registrovana, a zatim je objavljeno i da će testiranje biti nastavljeno.

Kritike vakcine su najglasnije u zapadnim medijima. Blumberg prenosi objavu farmaceutskih kompanija da bi njeno puštanje na tržište pre sprovođenja opširnih kliničkih ispitivanja moglo dovesti u rizik mnogo ljudi. Predstavnici farmaceutskih kompanija kažu da sve “korporacije moraju da poštuju pravila sem ruskih”, upozoravajući na važnost pridržavanja propisanog postupka o kliničkom testiranju.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar