Home VestiEkonomija Kodak sa tržišta fotografije prelazi u faramceutskog proizvođača, akcije se utrostručile

Kodak sa tržišta fotografije prelazi u faramceutskog proizvođača, akcije se utrostručile

by bifadmin

Američka kompanija Kodak, nekada šampion na tržištu fotografije, ponovo se budi. Sada kao farmacuetski proizvođač, koji će Amerikancima pomagati u boju protiv korona krize.

Deonice Eastman Kodak Co. skočile su za 2,441% ove sedmice dostizanjem tržišne vrednosti od gotovo dve milijarde dolara, nakon što je kompanija osvojila vladin zajam za pomoć u proizvodnji sastojaka koji se koriste u ključnim generičkim lekovima za borbu protiv koronavirusa.

Kodak, istorijski fotografski div čiji su poslovi i deonice opustošili prelaskom na kamere bez filmova, u sredu je dobio na vrednosti čak 655%, što je pokrenulo najmanje šest zaustavljanja trgovanja zbog nestabilnosti. Trgovano je sa više od 110 miliona deonica, što je 23 puta više od uobičajenog volumena.

Vrednost kompanije popela se na 1,99 milijardi dolara u New Yorku, sa oko sramežljivih 100 miliona dolara nakon zatvaranja u petak.

Deonice Kodaka utrostručile su se u utorak zbog vesti o kreditu u iznosu od 765 miliona dolara kako bi kompanija deo svoje kompanije preuredila za proizvodnju sastojaka za lekove.

Zajam razvojne banke bio je prvi takve vrste prema Zakonu o odbrambenoj proizvodnji u saradnji sa Sjedinjenim Državama.
Ministarstvo dobrane namenilo ga je za ubrzanje proizvodnje lekova koji su u manjku, i onih koji se smatraju kritičnim za lečenje Covid-19, uključujući hidroksiklorokin, kontroverzni antimalarski lek na koji se pozivao predsednik Donald Trump.

Izvor: Indikator.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar