Home VestiEkonomija Koliko se proda robe široke potrošnje na benzinskim stanicama

Koliko se proda robe široke potrošnje na benzinskim stanicama

by bifadmin

Benzinske stanice u Srbiji učestvuju sa samo 2% u ukupnoj prodaji široke potrošnje u našoj zemlji. Međutim, iz godine u godinu raste vrednost prodaje ovakvih artikala na benzinskim pumpama, čiji je promet u prošloj godini iznosio 24,5 milijardi dinara.

U Srbiji posluje ukupno 1.535 benzinskih stanica, pokazuju podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od 1. jula ove godine. Naftna industrija Srbije (NIS) ima najviše ovakvih objekata (316), sledi Lukoil (114), a na trećem mestu je Knez Petrol sa 89 benzinskih stanica. Poredak prve tri kompanije, prema broju objekata, ostao je nepromenjen u poređenju sa prethodnom godinom.
Prema nezvaničnim podacima, od ukupnog broja benzinskih stanica 59% je skoncentrisano u gradu, dok je u selu smešteno oko 22%. Na magistralnom putu nalazi se oko 14% ovakvih objekata, dok ih je najmanje na autoputu gde je locirano svega 6% benzinskih stanica.

Manji promet, ali skuplja roba

Benzinske stanice su u 2019. godini učestvovale sa 2% u ukupnoj prodaji robe široke potrošnje. To učešće je smanjeno u poređenju sa 2018. godinom, kada je iznosilo 3%, navodi se u istraživanju analitičke kuće Nilsen.
Isti izvor navodi da je u 2019. godini, na benzinskim stanicama ostvaren promet robe široke potrošnje u vrednosti od 5,2 milijarde dinara, a kada se uključi prodaja cigareta, ta vrednost je iznosila 24,5 milijardi dinara.
Vrednost prodate robe široke potrošnje je prošle godine porasla za 11,2% u poređenju sa godinom ranije. Time je nastavljen trend rasta, budući da je ta vrednost porasla u 2018. za 9,3% u odnosu na 2017. godinu. To je bio najveći rast vrednosti u prodaji ovakvih artikala u poređenju sa svim drugim maloprodajnim objektima. Prošle godine, benzinske stanice su se, prema ovom parametru, našle drugom mestu, iza drogerija.

Učestalost kupovina

U Srbiji, preko 40% građana posećuje benzinske stanice dva do tri puta mesečno, polazuje istraživanje agencije Smart Plus Research. Među njima je gotovo jednak broj muškaraca i žena, a skoro polovina je starosti između 45 i 54 godine.
Građani starosti od 35 do 44 godine uglavnom posećuju benzinske stanice jednom nedeljno, dok među onima između 18 i 24 godine, najveći broj dolazi jednom mesečno.
Isti izvor navodi da od ukupnog broja anktiranih građana Srbije, 11,2% se izjasnilo da nikada ne posećuje benzinske stanice.

Izvor: instore.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar