Home VestiEkonomija Koliko vredi novo tursko nalazište gasa?

Koliko vredi novo tursko nalazište gasa?

by bifadmin

Nalazište gasa u Crnom moru koje je pronašla Turska je ogromno i u međunarodnim razmerama. Njegova vrednost se procenjuje na 80 milijardi dolara. Eksploatacija bi značajno smanjila zavisnost Turske od uvoza prirodnog gasa, za koji godišnje plaća oko 12 milijardi dolara.

Nalazište gasa koje je otkrila Turska od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru vredno je 80 milijardi dolara. Ovu procenu je saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), na osnovu trenutnih cena na tržištu.

Procena je usledila nakon što je turski predsednik Režep Tajip Erdogan objavio krajem prošle nedelje da je Turska pronašla najveće nalazište gasa u svojoj istoriji. Ono se nalazi na dubini od 2.100 metara ispod morskog dna, na oko 170 kilometara od obale Crnog mora.

Nalazište ogromno i u međunarodnim razmerama

Ekspolatacija na nalizištu bi mogla da započne već 2023. godine, rekao je Erdogan, naglašavajući da je Turska odlučna da postane neto izvoznik energije. Time bi Turska značajno umanjila svoju energetsku zavisnost od uvoza iz Rusije, Irana i Azerbejdžana, što je prošle godine koštalo tu zemlju 41 milijardu dolara.

Otktiveno nalazište se smatra ogromnim i u međunarodnim razmerama. Po svojoj veličini je jednako svim nalazištima koje je Norveška otkrila od 2010. godine na Severnom moru, ocenjuje Međunarodna agencija za energetiku.

Smanjenje zavisnosti od uvoza

U saopštenju se ističe važnost ovog otkrića za Tursku, koja je 99% zavisna od uvoza gasa. Turska takođe očekuje da će sa početkom eksploatacije značajno smanjiti uvoz gasa a time i deficit platnog bilansa.
Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, za koje plaća približno 12 milijardi dolara.

S druge strane, stručnjaci Agencije napominju da je Turskoj za pokretanje proizvodnje iz novootkrivenog nalazišta potrebno oko šest milijardi dolara. To nije nedostižan iznos do 2023. godine, budući da je dvostruko manji od iznosa koji ova država troši na uvoz gasa svake godine, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar