Home VestiIT i nauka Naučno-tehnološki park u Nišu i dalje ne radi zbog korone

Naučno-tehnološki park u Nišu i dalje ne radi zbog korone

by bifadmin

Niški Naučno-tehnološki park (NTP), zvanično otvoren u junu pred izbore i u vreme epidemije, još zvanično ne radi. Iako je plan bio da se firme tokom ovog meseca usele, taj rok je zbog korone produžen, kaže direktor NTP Milan Ranđelović. Budući stanari sada rade od kuće, a očekuje se da NTP počne da radi najkasnije 1. oktobra.

Niš je više od decenije čekao otvaranje Naučno-tehnološkog parka (NTP), a kada se to konačno dogodilo desetak dana pred izbore, u njemu nije bilo firmi. Iako korona nije sprečila svečano otvaranje parka, na kome je bio i predsednik Aleksandar Vučić, jeste početak rada.
Plan je bio da se firme u avgustu usele i da tokom ovog meseca rade, ali je rok produžen zbog virusa.

Budući stanari NTP-a rade od kuće

Direktor Naučno-tehnološkog parka Milan Ranđelović kaže da u njemu još niko ne radi, ali da su neke firme unele nameštaj i počele da uređuju enterijer u kancelarijama i verovatno će to trajati do kraja septembra.
Do kraja ove nedelje firme moraju da se izjasne koliko će njih početi da radi od 1. septembra, kaže Ranđelović, ali je krajnji rok za selidbu zvanično kraj tog meseca.

Zbog korone veliki broj IT firmi koje su budući stanari NTP i dalje radi od kuće, dodaje direktor, a čim se usele moraće da plaćaju članarinu, te je i to dodatno usporilo početak rada.

„Neke firme imaju 300 kvadrata prostora za tridesetak radnika, a zbog korone imaju takvu organizaciju posla da, na primer, 20 njih radi od kuće, a samo 10 ima potrebu da bude ponekad u firmi i njima onda ne treba toliki prostor. Do 31. avgusta potpisujemo anekse ugovora sa svima da im omogućimo neku vrstu rezervacije prostora, gde će onda plaćati samo troškove, a da članarinu odnosno zakup ne plaćaju dok ne počnu prostor i da koriste“, objašnjava Ranđelović.

Ugostitelji u NTP nisu spremni za plaćanje kirije

U odnosu na pre dvadesetak dana sada je sve manje straha od virusa, dodaje, pa je i veće interesovanje firmi za ulazak u niški park. Trenutno rešavaju pitanje centralne klime koja se ne preporučuje zbog korone, a uspostavljaju se i dodatne mere koje će morati da se poštuju da bi se sprečilo širenje virusa.

„Korona utiče negativno na kafić i restoran u parku, jer niko od zainteresovanih ugostitelja sada nije spreman da uđe i plaća kiriju za to, sa tim ćemo morati da sačekamo. To je jedina ozbiljnija stvar koja se dešava vezano za promenu planova i okolnosti koje utiču negativno na početak rada parka“, navodi Ranđelović.

Od epidemiološke situacije sada zavisi zvaničan početak rada firmi u Naučno-tehnološkom parku, ali su očekivanja da će do 1. oktobra većina njih početi sa radom i da će time NTP zvanično služiti onome zbog čega je i otvoren.
Izvor:Južne vesti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar