Home VestiEkonomija Korona zakočila i prodaju polovnih vozila u Srbiji

Korona zakočila i prodaju polovnih vozila u Srbiji

by bifadmin

Prodaja novih automobila u Srbiji opala je za više od trećine, a polovnih za više od petine u prvoj polovini godine. Najveći pad je zabeležen tokom vanrednog stanja, kada su i građani manje prodavali vozila.

Epidemija koronavirusa značajno je uticala na pad prodaje ne samo novih, već i polovnih automobila, pokazala je analiza sajta Polovni automobili. Analiza je urađena na osnovu podataka dobijenih od MUP-a Srbije, Privredne komore Srbije i Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

U prvih šest meseci 2020. godine prodato je 21 odsto manje polovnih automobila nego u istom periodu prošle godine i za 34 odsto manje novih vozila.

Najveći pad tokom vanrednog stanja

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do juna ove godine uvezeno je 41.078 polovnih automobila, što je za 30 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U prvoj polovini godine prodato je ukupno 60.448 polovnih automobila, što je 21 odsto manje nego tokom prvih šest meseci prethodne godine.

Najveći pad je zabeležen u martu i aprilu, kada je zbog epidemije koronavirusa na snazi bilo vanredno stanje. Tada je prodato svega nešto više od 11.000 polovnih automobila, za razliku od lane kada je tokom marta i aprila prodato 28.000 polovnih automobila.

April bio najgori za prodaju novih vozila

Mart i april su meseci u kojima uvoznici novih vozila već tradicionalno beleže dobre rezultate prodaje. Međutim, epidemija, vanredno stanje i odlaganje planiranog sajma automobila umnogome su uticali da dođe i do pada prodaje novih vozila.
U martu 2019. godine prodato je 2.929 putničkih i lakih komercijalnih vozila, dok je u istom mesecu 2020. prodato gotovo upola manje, odnosno 1.519. U aprilu je taj pad prodaje bio još drastičniji. Aprila 2019. prodato je čak 4.258, a u aprilu ove godine samo 1.042 nova putnička i laka komercijalna vozila.

Jun mnogo bolji za polovna vozila

U mesecima nakon ukidanja vanrednog stanja, u maju i junu, tržište automobila beleži oporavak.
I dok je, na primer, prodaja polovnih automobila u junu ove godine bila čak i veća negu u junu prošle, prodaja novih još nije dostigla prošlogodišnji nivo.
U junu su prodata 3.184 vozila, što je za 438 manje nego u junu 2019.

I građani manje prodavali

I građani su ove godine svoja vozila manje prodavali nego prošle, na šta je svakako najviše uticalo to što je bila otežana overa kupoprodajnih ugovora i plaćanje poreza na prenos vlasništva tokom vanrednog stanja.
Prema podacima Poreske uprave Srbije, koje je dobio sajt polovniautomobili.com, u 2019. godini ukupan broj prometovanih motornih vozila bio je 175.166, dok je u prvoj polovini ove godine taj broj bio tek 62.043.

Šta se najviše kupovalo?

U prvoj polovini obe godine, najviše su se kupovali, odnosno prodavali, polovni automobili između 2004. i 2008. godišta, a najprodavanije marke bile su: „Folksvagen“, „Opel“, „Pežo“, „Audi“ i „Reno“.
Što se tiče novih automobila (podaci su za prvih sedam meseci 2020), najviše je prodato automobila proizvođača „Škoda“ (2.271), zatim slede „Fijat“ (1.675), „Reno“ (1.570), „Folksvagen“ (1.004), „Dačija“ (876), „Tojota“ (826), „Opel“ (797) i „Hjundai“ (710).

Izvor: RTS

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar