Home VestiPolitika i društvo Rusija dobila narudžbe za milijardu doza vakcine

Rusija dobila narudžbe za milijardu doza vakcine

by bifadmin

Ukupno 20 država od Latinske Amerike, preko Bliskog Istoka, do Azije, zatražilo je od Rusije da im isporuči prvu svetsku vakcinu protiv virusa korona.

Prva vakcina protiv virusa korona koja je registrovana u svetu je ona napravljena u Rusiji. Registraciju vakcine nazvane “Sputnik V” potvrdio je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je naveo i da je njegova ćerka primila tu vakcinu.

Kiril Dimitrijev, direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF), objasnio je da su već dobili narudžbe za milijardu doza vakcine, prenosi RT.

“Zajedno sa stranim partnerima, spremni smo da proizvedemo više od 500 miliona doza vakcine godišnje”, rekao je Dimitrijev. Dodao je da će vakcine koje se proizvode u Rusiji biti korišćene u samoj zemlji, dok će one koje proizvode strani partneri, biti raspoložive za druge zemlje.

Dimitrijev je dodao da RDIF takođe radi na programu humanitarne pomoći za zemlje u razvoju, čiji je cilj da vakcina protiv virusa korona bude dostupna i državama koje ne mogu da je kupe ili da naprave svoju vakcinu.

Objašnjavajući da je vakcinacija akutni problem u najsiromašnijim zemljama, Dimitrijev je rekao da RDIF veruje kako “ljudima širom sveta vakcine treba da budu jednako dostupne, bez obzira na finansijsku situaciju”.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva svetska vakcina protiv virusa korona “Sputnjik V”, čija masovna proizvodnja uskoro treba da počne i trebalo bi da bude javno dostupna od januara.

Iako je već registrovana, vakcina će proći kroz još kliničkih ispitivanja u Rusiji i na Bliskom Istoku.

Izvor: Bizlife

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar