Home VestiEkonomija Najmanji pad BDP-a u Srbiji i Makedoniji najveći u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Najmanji pad BDP-a u Srbiji i Makedoniji najveći u Hrvatskoj i Crnoj Gori

by bifadmin

Nove ažurirane procene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) govore da će pad BDP-a u Bosni i Hercegovini ove godine iznositi pet posto.

Bosna i Hercegovina će, prema međunarodnom zajmodavcu, proći mnogo bolje nego neke druge zemlje u regiji. Tako su Srbija i Makedonija jedine dve zemlje na Balkanu koje će prema podacima MMF-a imati manji pad BDP-a, a to je -3.00 posto, odnosno -4 posto.

Prognoze su posebno loše za Hrvatsku i Crnu Goru za koje je navedeno da će imati pad BDP-a od devet posto. Nešto povoljniji izgledi su za Sloveniju gde bi pad trebao biti osam posto.

U odnosu na sve ostale evropske zemlje izgledno je da će pad BDP-a, uzrokovan pandemijom koronavirusa, biti najveći u Grčkoj i to deset posto. I druge države teško pogođene pandemijom će imati značajan pad – Španija osam posto i Italija 9,1 posto.

Iz MMF-a su naveli da će u Nemačkoj, kao jednoj od vodećih ekonomskih sila na svijetu, pad BDP-a biti sedam posto u 2020.

U Švedskoj, u kojoj nije bilo toliko restriktivnih mjera zbog pandemije u odnosu na većinu zemalja svijeta, smanjenje ekonomije će iznositi 6,8 posto.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar