Home VestiEkonomija Pomama za kupovinom ostrva

Pomama za kupovinom ostrva

by bifadmin

Ostrva su trenutno među najtraženijim nekretninama. Bogataši ih kupuju da bi se sklonili od pandemije, a cene dostižu i do 45 miliona evra. Za utehu, ima i jeftinijih na severu Evrope. Ledeno je, ali zato se ostrvce može priuštiti za manje od 100.000 evra.

Ako je zlato sigurna luka u doba korone, izgleda da su udaljena ostrva još sigurnija. Što izlovanije to bolje, glasi novo pravilo za bogate investitore, koji masovno kupuju ostrva na koja se povlače u bekstvu od virusa.

Tako je ostrvo Ostrvo Mai, na Fidžiju, sa oko 32 hektara tropske šume, uvalama i plažama koje krase koralni grebeni, nedavno prodato za više od četiri miliona dolara.

Ostrvo je prodato takoreći „džabe“ u poređenju sa grčkim ostrvom u Jonskom moru, daleko od civilizacije ali sa površinom od 1.100 hektara, koje košta pukih 45 milona evra.

Ostrvo dobijeno na pokeru sada skoro 20 puta skuplje

Nešto povoljnije se nudi australijsko ostrvo Pumpkin Island, za samo 24,6 miliona dolara. To je više nego fer cena, tvrde aktuelni vlasnici, obzirom da je ovo ostrvo po njihovim rečima sigurno utočište od pandemije.

Vlasnici ne objašnjavaju zašto onda takvo skrovište prodaju umesto da sami tu ostanu, ali stvari postaju jasnije kada se sazna koliko je ostrvo njih koštalo. Porodica u čijem je vlasništvu, kupila ga je pre 17 godina za 1,3 miliona dolara i to od čoveka koji je ostrvo osvojio u igri pokera.

Može nešto i da se zasadi za prehranu, ako baš zagusti

Južni Pacifik, Karibi, pa i udaljeni delovi SAD i Evrope su među najpopularnijim destinacijama za kupovinu „privatnih skrovišta“, kažu agenti za prodaju nekretnina za „Fajnenšl tajms“.

Potražnja ne vlada samo za egzotikom, već i za ostrvima sa dovoljno luksuza. Primera radi, nepoznati kupac je nedavno kupio Horse Island, 157 hektara privatnog skloništa uz jugozapadnu obalu Irske, za 5,5 miliona evra. Osim ogromne vile na ostrvu, Horse Island ima šest kuća za goste, teniski teren i heliodrom.

Agenti za nekretnine ističu još jednu prednost: ostrvo je ranije bilo poznato po poljoprivredi, što znači da će novi vlasnik moći da uzgaja dovoljno hrane za preživljavanje, ako dodatno zagusti sa pendemijom.

Bolje uložiti u ostrvo nego u auto

Utešno zvuči poruka nemačkog preduzetnika, koji je za „Fajnenšl tajms“ rekao da je tokom pedeset godina svoje karijere prodao preko 3.000 ostrva. „Ne morate biti milijarder da biste kupili ostrvo. Ako možete da priuštite bolji automobil, možete da postanete i vlasnik ostrva“, tvrdi iskusni prodavac.

Šta to konkretno znači? Nemački preduzetnik navodi primere da je nedavno prodao nekoliko jeftinijih ostrva u Skandinaviji i Kanadi, među njima i jedno malo ostrvo uz obalu Finske za manje od 100.000 evra.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar