Home VestiPolitika i društvo Manje porcije i kazne za bacanje hrane

Manje porcije i kazne za bacanje hrane

by bifadmin

Pandemija značajno menja navike građana čitavog sveta i vlade država tera na donošenje odluka kojima žele da pomognu sektoru ugostiteljstva, ali i da osveste sve kad je u pitanju ono bez čega ne možemo – hrana. Prema inicijativi pod nazivom „Eat out to help out“ koja je namenjena pomoći ugostiteljskom sektoru, britanska vlada plaća 50% odsto obroka pojedenog ponedeljkom, utorkom i sredom u kafićima, restoranima i pabovima.

Kancelar Riši Sunak rekao je kako su brojke posetioca neverovatne. Već prvi dan je bilo 19 odsto više ljudi u odnosu na prethodni, navodi bbc.

Na ovaj program prijavilo se više od 83.000 ugostiteljskih objekata uključuju lance brze hrane poput McDonald’sa i KFC-a, kao i mnoštvo lokalnih pabova, restorana i kafića, a vlada je za tu aktivnost izdvojila 500 miliona funti. Podaci pokazuju da je u aprilu 80 odsto ugostiteljskih kompanija prestalo sa trgovinom i da je 1,4 miliona radnih mesta bilo pod znakom pitanja.

„Za sada ne postoje ograničenja koliko se popusta može dobiti ni za koliko ljudi, a oni vrede samo za hranu i bezalkoholna pića. Takođe, u to nije uključena dostava, već se mora jesti u prostorijama objekata“, pojasnio je Sunak.

Kampanja protiv bacanja hrane

Problem s količinom hrane je tema širom sveta, posebno u Kini. Kako bi osvestili građane, popularni pekinški restoran Quanjude sprovodi kampanju „Ne naručujte više nego što možete da pojedete“. Ovo je jedna od brojnih inicijativa koja se od prošle nedelje sprovodi u toj zemlji nakon što je predsednik Ši Đinping rekao da su takve prakse sramotne, pogotovo u vreme dok se svet bori s pandemijom.

Lokalna udruženja pozvala su restorane da nude manje porcije, dok su neki uveli i kazne za bacanje hrane. Jedan je restoran čak počeo da vaga večere, ali se ubrzo povukao nakon što je naišao na žestoke kritike, piše Reuters.

„Proaktivno smo reagovali“, rekao je Vang Ksiaošan, generalni direktor poslovnice Quanjude u pekinškom okrugu Kuianmen. Njegovi zaposleni sada preporučuju gostima koliku količinu treba da uzmu, a takođe ih mole da ostatke ponesu kući.

„Sretni smo što trenutno imamo dovoljne količine hrane i to bi trebalo tako i da ostane. Pozdravljam ovu kampanju“, rekao je jedan od stanovnika.

Izvor: Agroklub

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar