Home VestiIT i nauka Prah iz Srbije treća najbolja svetska inovacija protiv korone

Prah iz Srbije treća najbolja svetska inovacija protiv korone

by bifadmin

Tim srpskih naučnika iz različitih oblasti osvojio je treće mesto na svetskom takmičenju za najbolje inovacije u borbi protiv korone. U pitanju je antimikrobska i antivirusna praškasta materija koja se nanosi na ventilacione uređaje. Izum je patentiran, a cilj istraživača je da ga komercijalizuju uz podršku domaćeg Fonda za nauku, ali i fondova američke vlade.

Grupa naučnika iz Srbije osvojila je treće mesto na međunarodnom takmičenju Udruženja pronalazača „Korona inovacije“.
Njihov patent se odnosi na razvoj antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja virusa korona u ventilacionim uređajima.

U nadmetanju su učestvovali timovi iz 35 zemalja, sa više od 200 pronalazaka u oblasti visokih nauka i tehnologija, koji su morali da imaju patentnu prijavu ili da su već patentirani, pišu „Novosti“.
U našoj istraživačkoj grupi okupili su se naučnici iz različitih oblasti. Na čelu tima je dr Vladimir Pavlović, profesor Poljoprivrednog fakulteta, koji već deset godina radi i u Nasi.

U ekipi su i Branislav Vlahović, profesor Centralnog univerziteta Severne Karoline, Vera Pavlović sa Mašinskog fakulteta, Suzana Filipović iz Instituta tehničkih nauka SANU, Pavle Mašković sa Agronomskog fakulteta u Čačku i Predrag Petrović, profesor čačanskog Tehničkog fakulteta.

Materijal od tri komponente

„Naš pronalazak se sastoji od materijala koji imaju antimikrobno i antivirusno dejstvo“, kaže „Novosti“ profesor Pavlović, koji već deset godina radi u Nasi na razvoju pametnih materijala. Oni se mogu koristiti kao kao senzori u zaštiti čovekovog okruženja.
„Napravili smo kompozitni materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrakta biljaka sa naših područja, koji se nanosi na filtere u ventilacionim uređajima. Sve tri komponente imaju antimikrobno dejstvo, koje se u njihovom sadejstvu pojačava. Na primer, titan-dioksid ubija mikroorganizme kao antibiotik, ali to ne znači da može da se koristi u medicini. Istraživanja su pokazala da on daje svojstvo staklu da se samoočisti“, objašnjava Pavlović.

Deset godina zajedničkog rada

Materijal koji su dobili naši naučnici je praškast, a njihova ideja je da se kao antimikrobna barijera nanosi na filtere ventilacionih sistema. „Istraživanja još traju i ne možemo pouzdano da kažemo koliko često kompozit treba da se nanosi“, kaže Pavlović i dadaje: „Ova vrsta materijala može da se koristi i na površinama koje nisu deo ventilacionih sistema“.
Naučnici iz Pavlovićevog tima sarađuju već deset godina. „Na različitim smo adresama, ali se često okupljamo oko projekata. Antimikrobna dejstva titanijum-dioksida istražujemo nekoliko godina. Radili smo u vreme vanrednog stanja, ne samo na ovom patentu, već i na drugim koji bi nam koristili u borbi sa koronom“, priča Pavlović.

Komercijalizacija u Srbiji i SAD

Prema njegovim rečima, cilj je da se nagrađeni patent pojavi na tržištu. „Istraživanje smo podelili u dva dela, jedan deo ćemo preko Fonda za nauku da radimo u Srbiji, a za drugi smo konkurisali za fondove u okviru američke vlade. Nagrada će nam pomoći da skrenemo pažnju na naša istraživanja i da ih lakše privedemo kraju“, uveren je naš stručnjak.
Prvo mesto na svetskom takmičenju pripalo je Libanu za održiva sanitarna rešenja za vodu i okruženje, a drugo je pripalo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

Izvor: novosti.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar