Home VestiEkonomija Program „Moja prva plata“ startuje naredne nedelje

Program „Moja prva plata“ startuje naredne nedelje

by bifadmin

Program „Moja prva plata“, koji će realizovati Vlada Srbije u saradnji sa Privrednom komorom, startuje sledeće nedelje. „Sirogojno“ će biti jedna od prvih kompanija koja će otvoriti vrata svoje fabrike mladim nezaposlenim srednjoškolcima i fakultetski obrazovanim ljudima.

„Kompanija ‘Sirogojno’ je od marta, u vreme pandemije, zaposlila 25 novih radnika. Ona će i ubuduće imati stalno otvoren konkurs, a razvijajući svoj biznis povećavaće i broj zaposlenih. Iskoristićemo i šansu da kroz program ‘Moja prva plata’ dođemo do kvalitetnih mladih ljudi“, izjavio je Rade Ljubojević, vlasnik i generalni direktor ove kompanije „Sirogojno“.

Da podsetimo, Projekat „Moja prva plata“ kao vid pomoći države za zapošljavanje počinje 15. avgusta, a 10.000 mladih koji su tek završili srednje škole i fakultete biće na prvi posao raspoređeni do kraja oktobra. Država će privrednicima davati 20.000 dinara za zaposlenog sa srednjom školom, odnosno 24.000 za one sa fakultetima, a ostatak plate će davati poslodavci. Za ove namene, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, izdvojeno je dve milijarde dinara.

Privrednici će od polovine avgusta moći da se prijave za subvencije za zapošljavanje, praktikatni u septembru, a potpisivanje ugovora je planirano za oktobar 2020. godine. Konačna lista praktikanata i firmi biće objavljena od prvog do 8. oktobra, a od 9. do 15. će trajati potpisivanje ugovora.

Godinama unazad postojao je sličan program pod imenom “Prva šansa”. Tada su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalna služba za zapošljavanje pružali podršku poslodavcima u zapošljavanju mladih koji prvi put zasnivaju radni odnos.

Izvor: PKS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar